Vil kvotere innvandrere til LO-toppen

Men de siste 25 årene har bare etnisk norske ledet LOs innvandrerutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn nærmest er fraværende i ledende posisjoner. Blant de 288 i de 23 forbundsstyrene er det bare én person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare én til som ikke er født i Norge.


Les artikkelen «Kritt-hvit LO-ledelse» her!

I masteroppagven «Solidaritet til besvær?» av Margrethe Daae-Qvale kommer det fram at det er svært vanskelig for personer med innvandrer-bakgrunn å klatre i LO-systemet.

I oppgaven kommer det fram at LOs innvandrerutvalg uten unntak har blitt ledet av etnisk norske siden det ble startet i 1982. I dag er det 1. sekretær i LO, Ellen Stensrud, som leder LOs forum for etnisk likestilling.

Blant forumets 16 medlemmer har bare tre innvandrer-bakgrunn.

- Jeg synes dette er uproblematisk. Det er viktigere at utvalget har tyngde, sier Stensrud.

- Det har skjedd en marginalisering av innvandrere i fagbevegelsen. Det virker som de bare når opp til et visst nivå og at de utestenges fra direkte tilgang til makt og innflytelse, sier Daae-Qvale til Dagbladet.no.

Vil vurdere å kvotere

TRENGER TILTAK: - Det er ikke mangel på navn som gjør at vi ikke har flere med innvandrerbakgrunn i ledelsen. Vi har mange gode tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn. Men dessverre tror jeg at de møter de samme fordommene som kvinnen gjorde i sin tid. Derfor trengs det radikale tiltak, sier LO-sekretær Ellen Stensrud til Dagbladet.no. Foto: LARS MYHREN HOLAND
TRENGER TILTAK: - Det er ikke mangel på navn som gjør at vi ikke har flere med innvandrerbakgrunn i ledelsen. Vi har mange gode tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn. Men dessverre tror jeg at de møter de samme fordommene som kvinnen gjorde i sin tid. Derfor trengs det radikale tiltak, sier LO-sekretær Ellen Stensrud til Dagbladet.no. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

Nå sier flere av LO-ledere til Dagbladet.no at de vil vurdere å kvotere inn innvandrere til LOs forbundsstyrere og ledelse.

Forbundsledere i Norsk Transportarbeiderforbund, Hotell- og Resturantarbeiderforbundet, Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk post- og kommunikasjonsforbund sier alle til Dagbladet.no at de nå vil vurdere å gå inn for kvotering.

I tillegg sier Stensrud at kvotering vil bli et av tiltakene hun vil foreslå for LO-sektariatet - LOs høyeste organ.

- Det er ikke mangel på navn som gjør at vi ikke har flere med innvandrerbakgrunn i ledelsen. Vi har mange gode tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn. Men dessverre tror jeg at de møter de samme fordommene som kvinnen gjorde i sin tid. Derfor trengs det radikale tiltak, sier Stensrud til Dagbladet.no. Hun sier dette bare er et av de tiltakene hun kommer til å spille inn til LOs ledelse.

- Et av de andre tiltakene vi vil vurdere er talentspeiding for å få flere til å stille til valg, sier Stensrud.

- Må gå fra festtale til handling

Elvis Chigozie Nwosu mener LO snart må vise at de mener det de sier. Chigozie har vært eneste tillitsvalgt på heltid i Fellesforbundet med ikke-vestlig bakgrunn. Forbundet har 300 000 medlemmer og 60 000 av dem er innvandrere.

- LO må gå fra festtale til handling. De mangler politisk vilje til å få innvandrere inn i ledelsen, sier Nwosu som er ansatt i Oslo kommune, og i fire år jobbet han som heltids tillitsvalgt.

- LO må også innse at innvandrerbakgrunn vil bringe en annen type kampkraft og internasjonal kompetanse til LO, Nwosu, opprinnelig fra Nigeria.

Mener du LO burde kvotere innvandrere?

- Ja, helt klart. Nordmenn kvoteres jo hver dag. Hvor ville LO vært uten kvinner i dag, spør Nwosu.

Har allerede begynt

En av de som allerede har begynt med en forsiktig kvotering er Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Vi har bestemt at alle utjevningskandidatene i år skal være øremerket de med innvandrer-bakgrunn, sier forbundsleder Erna C. Dynge til Dagbladet.no. Hun sier at forbundet nå må vurdere mer radikal kvotering.

- Hvis det ikke skjer noe med sammensetningen i ledelsen mener jeg vi må ta diskusjonen. Ledelsen må gjenspeile medlemsmassen, sier Dynge.

En annen som gjerne vil diskutere kvotering er Per Østvold - leder for Norsk Transportarbeiderforbund.

- På de arbeidsplassene hvor vi har tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, klarer vi å aktivisere andre med samme bakgrunn. Dette er nøkkelen til tillit og engasjement blant innvandrergruppene, sier Østvold til Dagbladet.no.

Ønsker ikke kvotering

Over 30 prosent av Hotell- og Resturantarbeiderforbundets medlemmer har innvandrer-bakgrunn - likevel er alle i forbundsstyret etnisk norske.

- Det er ting vi jobber med og vi er klar over problemet. Jeg ønsker en diskusjon om kvotering velkommen, sier forbundsleder Eli Ljungren til Dagbladet.no.

En annen som sier han ønsker diskusjon om kvotering velkommen er lederen i Norsk post- og kommunikasjonsforbund, Postkom, Odd Christian Øverland.

En av de som kategorisk aviser kvotering er Johnny Hagen, lederen for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

- Jeg tror det bare vil skape motsand. Det beste er hvis dette går av seg selv, sier Hagen til Dagbladet.no.

MANGLER POLITISK VILJE: - De mangler politisk vilje til å få innvandrere inn i ledelsen, sier Elvis Chigozie Nwosu, som er eneste tillitsvalgt på heltid i Fellesforbundet med ikke-vestlig bakgrunn.
- MÅ VURDERE KVOTERING:- På de arbeidsplassene hvor vi har tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, klarer vi å aktivisere andre med samme bakgrunn. Dette er nøkkelen til tillit og engasjement blant innvandrergruppene, sier Transportarbeider-leder Per Østvold til Dagbladet.no.
POSITIV: - Jeg ønsker en diskusjon om kvotering velkommen, sier forbundsleder i Hotell- og Resturantarbeiderforeningen Eli Ljungren til Dagbladet.no.
HAR ALLEREDE BEGYNT: - Vi har bestemt at alle utjevningskandidatene i år skal være øremerket de med innvandrer-bakgrunn, sier forbundsleder Erna C. Dynge til Dagbladet.no.
STENGES UTE: - Det har skjedd en marginalisering av innvandrere i fagbevegelsen. Det virker som de bare når opp til et visst nivå og at de utestenges fra direkte tilgang til makt og innflytelse, sier Marghrethe Daae-Qvale til Dagbladet.no.