Vil kvotere menn til omsorgsyrkene

TRONDHEIM (Dagbladet): LO's nestleder, Gerd Liv Valla, har startet kampen for å få flere til å jobbe med samfunnets syke og gamle. Hun vil blant annet gå inn for å kjønnskvotere menn inn i helse- og omsorgsyrkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de nærmeste årene trengs det en fordobling av antallet ansatte innen denne sektoren. Det er for få til å fylle alle jobbene allerede i dag.

- Kvoterer vi mennene, vil det være et sterkt signal fra samfunnet om at menn er ønsket inn i denne sektoren. Vi trenger en holdningsendring slik at en far på 55 år blir stolt over at hans sønn vil begynne som sykepleier, sier Valla.

Hun kom med utspillet på den såkalte Tranmælkonferansen i Trondheim i går, der Sør-Trøndelag Arbeiderparti og LO i Sør-Trøndelag inviterte til foredrag om hvilken samfunnsutvikling vi ønsker.

Stor utfordring

Gerd Liv Valla ser det som en av de største utfordringene for fagbevegelsen å få nok hender inn i helse- og omsorgssektoren. Det var i den forbindelse hun tok til ord for en kjønnskvotering av menn.

Hun kom også med flere andre forslag til hvordan man skal greie å dekke framtidas store behov for arbeidskraft innen denne sektoren:

  • Lønna må bedres.
  • Profesjonsgrensene må mykes opp.
  • Jobbene må gjøres mer levelige.
  • Vi må få kortere og mer fleksible arbeidstider.
  • Vi må få til en veksling mellom arbeid og utdanning.
KVOTERING: Gerd Liv Valla vil at også menn skal kvoteres.