Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil la asylsøkere jobber mens søknaden behandles

Utvalg har sett på mottakstilbudet i Norge.

VIL  LA ASYLSØKERE JOBBE:  Utvalgsleder Gunnar Berge.
Oljedirektør Gunnar Berge under Oljedirektoratets pressekonferanse i Stavanger torsdag.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
VIL LA ASYLSØKERE JOBBE: Utvalgsleder Gunnar Berge. Oljedirektør Gunnar Berge under Oljedirektoratets pressekonferanse i Stavanger torsdag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lediggang er roten til alt ondt. Vi mener man bør være mer sjenerøse med å gi midlertidig arbeidstillatelse slik at flere kan komme i en mer aktiv tilværelse, sier Gunnar Berge, som har ledet utvalget.

Han tar høyde for at det kan gi asylsøkere sterkere tilknytning til det norske samfunn og gjøre returen vanskeligere for dem som senere får avslag på sin søknad.

- Den sjansen er vi villig til å ta. Vi er overbevist om at å være i aktivitet også i ventetiden vil gjøre dem bedre i stand til å håndtere tilværelsen når de kommer tilbake til sitt hjemland, sier Berge.

Utvalget har vurdert organisering og rammer for tilbud til asylsøkere her i landet. I hovedtrekk går de inn for at dagens modell videreføres - men med noen justeringer.

Utvalget vil blant annet innføre lengre avtaleperioder for noen av mottakene for å unngå at viktig kompetanse forsvinner.

Utvalget anbefaler at asylsøkere i større grad gis mulighet til å bo privat og samtidig motta økonomiske ytelser. Man vil også styrke kapasiteten i helseundersøkelsen som alle asylsøkere tilbys for bedre å ivareta personer med spesielle behov, som psykiske lidelser eller skader etter tortur eller overgrep.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media