Vil la barna leke sexleker i barnehagen

- Det er her de møter barn på samme alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pedagog Pia Friis mener barnehagen er et naturlig sted for barn å utforske sin egen seksualitet. I siste utgave av bladet til Private barnehagers landsforbund forklarer hun hvordan ting gjøres i Bjerkealleen barnehage i Oslo hvor hun er daglig leder. Der får nemlig barna lov til å leke alle typer seksuelle leker med hverandre.

- Det er her de møter barn på samme alder og av forskjellig kjønn. Slik samfunnet er blitt, er det ikke så mange steder de kan stikke seg bort og utforske sin egen seksualitet. Derfor er det viktig at vi tolererer at barna leker seksuelle leker i barnehagen, sier Friis til bladet.

Leker puleleker

Hun kommer med flere eksempler på hva som er typiske sex-leker for barn i barnehagealder.

- Det kan være doktorleker hvor barna undersøker kroppene til hverandre, rompeleker, puleleker hvor de ligger oppå hverandre eller at de bare ser på hverandre. Den tradisjonelle mor, far og barn-leken kan også være seksuell lek. Det å danse naken kan også gi en lystfølelse hos unger, sier pedagog Friis.

Kan unngå overgrep

Seksualrådgiver Margrete Wiede Aasland mener barnehageansatte kan unngå enkelte tilfeller av seksuelle overgrep kan unngås dersom de snakker med barna om seksualitet.

- Barn som kan noe på et tidligere stadium kan fortelle om seksuelle overgrep. Mange barn som blir utsatt for overgrep vet ikke at de utsettes for noe straffbart. Dermed er de heller ikke i stand til å si ifra sier hun til PBL Nytt.

FOR SEXLEK: Pia Friis er daglig leder i Bjerkealleen barnehage og oppfordrer til sexleker i barnehagen.
FOR SEXLEK: Pia Friis er daglig leder i Bjerkealleen barnehage og oppfordrer til sexleker i barnehagen. Vis mer

- Det gjorde du og jeg også

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt er enig i at barn må få leke, men det skal være på barnas premisser.

- De må få lov å ha ting litt hemmelig. Voksne skal ikke stå og se på. Barn har rett til et privatliv, sier han til Dagbladet.no.

Langfeldt legger vekt på at sexleker ikke er noe nytt i barnehager.

- Sånn har det vært lenge. Det gjorde du og jeg også. Problemet er at i gamle dager hadde de frihet til å gjøre dette, sier han.

Vil la barna leke sexleker i barnehagen
- DET GJORDE DU OG JEG OGSÅ: Sexolog og psykolog Thore Langfeldt sier at sexlek i barnehagen ikke er noe nytt.