Vil la barna leke sexleker i barnehagen

Førskolelærer Pia Friis mener det er helt greit at barn onanerer og leker «puleleker» i barnehagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - De kan leke doktorleker, mor og far-leker, rumpeleker, puleleker, de kan danse nakne og onanere. Dette skal ikke stoppes.

Førskolelærer Pia Friis mener det er helt greit at barn onanerer og leker «puleleker» i barnehagen.

- Mange tenker at seksualitet ikke er en del av barns liv. Men det er det faktisk. Derfor bør ikke barns seksuelle leker stoppes, selv om de foregår i barnehagen, sier pedagog og daglig leder i Bjerkealleen barnehage i Oslo til Dagbladet.no.

Bladet til Private Barnehagers Landsforbund, PBL-nytt, tok opp temaet seksualitet i barnehagene i sin siste utgave. Friis mener det råder svært mye usikkerhet blant barnehageansatte rundt hvordan de skal håndtere barns seksualitet.

Nakendans og onani

- Det eneste som er helt sikkert, er at barn før eller siden vil leke seksuelle leker og undersøke hverandre i barnehagen. Men når personalet blir usikre, smitter det over på barna, og det kan slå negativt ut. Man glemmer at barn har lystfølelse, og at de til og med kan få orgasme, sier Friis.

I Bjerkealleen barnehage, en av Kanvas-barnehagene i Oslo, er det huskene og sandkassa som frister mest denne dagen. Men hvis barna har lyst til å gå nakne inne, så får de lov til det.

- Barna kan få se på hverandre og utforske hverandres kropper. De kan leke doktorleker, mor og far-leker, rumpeleker, puleleker, de kan danse nakne og onanere. Dette skal ikke stoppes. Men seksualiteten deres skal også sosialiseres, slik at det skal ikke være lov å for eksempel ta seg på tissen når man sitter og spiser, sier Friis.

Vil la barna leke sexleker i barnehagen

De ansatte i Bjerkealleen lar barna få holde på med lekene sine, og sier for eksempel: «Hei, har dere det fint?» eller «Koser du deg?» hvis de kommer over barn som onanerer eller er i andre seksuelle situasjoner.

Tabu for voksne

Friis reiser rundt i barnehager og holder foredrag om barns seksualitet, og der opplever hun at de voksne er flaue for å snakke om temaet.

- Under foredragene tør ofte ikke folk å spørre om ting i plenum, men de kommer heller bort til meg etterpå. For mange er det vanskelig å bruke ord som «onani» og «puleleker». Men her må barnehageansatte ta en diskusjon om at de skal forholde seg profesjonelt og ikke privat til seksuelle leker i barnehagene. Det samme gjelder her som på andre områder i livet, sier Friis, som også mener temaet må inn i førskolelærerutdanningen.

- Hvor går grensa for hva du vil akseptere av seksuell lek i barnehagen?

- Såframt de ikke skader hverandre, så er det meste greit. Men vi sier til dem at de ikke må stikke ting opp i hverandre. Hygienen mener jeg ikke vi bør være så redde for. Det er mye snørr og busemenn i barnehagen uansett, sier Friis.

Må sette grenser selv

Hun mener likevel det er viktig at barn ikke gjør ting de ikke ønsker selv.

LAR DEM UTFORSKE: Pia Friis svarer på dine spørsmål klokken 10.00. Send inn spørsmål nå! Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
LAR DEM UTFORSKE: Pia Friis svarer på dine spørsmål klokken 10.00. Send inn spørsmål nå! Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Barna skal ikke presse hverandre, og barnehageansatte må passe på at for eksempel store barn ikke presser mindre barn. Hvis Petter gråter fordi et annet barn har tvunget seg til å se på tissen hans, må vi si til Petter at det er han som bestemmer over sin egen kropp, og at neste gang kan han si «nei», sier hun.

Dette handler, ifølge Friis, om grensesetting.

- Vi bruker hele livet til å teste andres grenser, men vi gjør seksualiteten til noe veldig spesielt. Det er akkurat det samme som gjelder her: Barn må lære seg å sette egne grenser, sier Pia Friis.

Førskolelæreren forstår at enkelte vil reagere på den åpne holdningen til barns seksualitet, men mener det skyldes uvitenhet.

Forteller om overgrep
-
Folk tenker kanskje at det er merkelig, og årsaken til det tror jeg er at de mener seksualitet tilhører voksenlivet. Men barnehagen er et sted hvor barn av ulike kjønn og aldre møtes, og da er det helt naturlig at de utforsker den seksuelle delen av livet, sier Friis.

Hun får støtte av psykolog og sexolog Thore Langfeldt.

- Barn må lære om seksualitet, ellers kan det gå galt. Jeg kan ikke skjønne hvorfor folk reagerer negativt på Bjerkealleens holdning til dette, sier Langfeldt.

Han mener det er viktig at barn har et bevisst og sunt forhold til egen seksualitet.

- Barn kan ikke si fra hva de ikke vil være med på hvis de ikke vet hva seksualitet er. Dessuten vet vi at barn lettere kan fortelle om overgrep dersom de har et forhold til seksualitet fra før, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer