- Vil la barna slippe skuffelser

Rettspsykiater Kjell Noreik mener det er flere årsaker til familiedrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Mange slike hendelser har sin årsak i en akutt pskykotisk tilstand, sier psykiater og professor i sosialmedisin, Kjell Noreik til Dagbladet.no.

Han har vært rettspsykiater i mange av de største drapssakene her i landet.

Noreik mener det sjelden finnes noe entydig svar på hvorfor noen velger å ta livet av ektefelle og barn, før vedkommende til slutt tar livet av seg selv.

- Det er viktig å understreke at det som regel er flere sammenfallende ting som ligger bak en slik hendelse. Sannsynligvis har man opplevd skuffelser eller motgang på flere hold, og greier ikke å håndtere påkjenningen. En årsak kan være at ambisiøse mennesker ikke når sine mål. Når de ikke klarer å takle motgangen går de ofte inn i en depressiv stemning. En annen årsak kan være økonomiske problemer. Eller sjalusi, sier Kjell Noreik.


Gjør barna en tjeneste Sjalusi er likevel ikke det mest sannsynlige motivet når man også tar livet av barna sine.

- I slike tilfeller vil jeg anta at gjerningsmannen tror man gjør barna en tjeneste. De vil la barna slippe å oppleve skuffelser og nederlag, sier Noreik.

Det at det blir funnet et brev eller en lapp på åstedet tyder på at det har vært en viss form for planlegging i forkant, og at drapene ikke har skjedd i affekt.

- Det er ikke helt sjelden at det blir funnet skriv som kan være med på å forklare hvorfor dette har skjedd, sier Noreik.

Neppe sinnssyk

Han mener denne typen drap sjelden blir begått av personer som er sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

- Nei, jeg tror det er hyppigere at gjerningsmannen ikke er sinnssyk når det skjer.

Når det gjelder selvmord og omtale av selvmord snakker man ofte om en smitteeffekt. Noreik tror ikke det er vanlig i tilfeller som dreier seg om familiedrap.

- Denne typen hendelser skjer heldigvis sjelden, og jeg tror ikke de har samme smitteeffekt som selvmord, sier Noreik.

FLERE ÅRSAKER: Professor og rettspsykiater Kjell Noreik mener årsaken til familiedrap kan være flere ting som gjerningsmannen til slutt ikke klarer å takle.