Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil la flinke elever tjuvstarte

Elever på videregående skal få tjuvstarte på universitetet. Samtidig skal ungdomsskoleelever få ta fag på videregående mens de fortsatt går i grunnskolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er et av kvalitetsutvalgets forslag, og Høyre vil gå inn for forslaget. Også andre partiers talsmenn er positive. - Vi er positive til at elever på ungdomsskolen skal få lov til å prøve seg på videregående, mens de videregående skal kunne ta enkelte forelesninger på universitet eller høyskoler, sier nestleder i utdanningskomiteen, Søren Fredrik Voie fra Høyre.

Blander skolenivåene

Før sommeren la det bredt sammensatte kvalitetsutvalget fram 117 forslag til endringer som de mener kan gjøre norsk skole bedre. Ett av dem var blanding av skolenivåene. - I dag er det et middelnivå i klassene som er for avansert for de svake og som ikke er utfordrende nok for de flinke. Vi vil at de som er spesielt motiverte, arbeidsomme og flinke skal kunne ta fag ved siden av grunnskolen eller videregående dersom de ønsker det, sier Voie. Han mener det er ikke bare dem som bor i byer som vil nyte godt av et slikt tilbud. - Med aktiv utnytting av teknologi vil det åpne mange muligheter når det gjelder fjernundervisning for dem som bor på bygda også, mener han. Voie bekymrer seg heller ikke for hvordan forslaget skal løses rent praktisk når det gjelder poenggrenser og inntakskrav. - Når det gjelder videregående skoler, er det på lang vei slik at alle kommer inn. Hvordan dette skal gjøres rent konkret, blir opp til hver skole, men det er mange mulige løsninger, sier han. Mer gym, lengre skoledager og barnehagene inn i utdanningssystemet er noen av de andre forslagene fra utvalget, flere av dem kan også bli gjennomført. - Mange av forslagene fra utvalget er god høyrepolitikk. Når vi etter sommeren skal sette oss ned og jobbe med dette, kommer vi nok til å følge flere av anbefalingene langt på vei, sier Voie.

Flertall

Sekretær i utdanningskomiteen, Karita Bekkemellem Orheim (Ap), er positiv til forslaget. - Vi har ikke behandlet dette, men personlig tror jeg at forslaget har mye for seg. Det kommer an på hvordan det løses i praksis, men vi vet at elevene er på forskjellige nivå i skolen. Vi må hjelpe både de svake og de flinke elevene, og dersom det kan gjøres innenfor det eksisterende systemet, er vi villige til å løfte på hver stein for å finne gode løsninger, sier hun. Også Senterpartiets utdanningspolitiske talsmann, Rune J. Skjælaaen, er positiv. - Det er en spennende tanke og idé, og vil dessuten knytte sterkere bånd mellom grunnskole og videregående, samt videregående og universitet, sier Skjælaaen. Dersom Voie (H), Bekkemellem Orheim (Ap) og Skjælaaen (Sp) får partiene med seg bak forslaget, har de flertall i Stortinget. Kvalitetsutvalgets innstilling er til høring med frist 15. oktober.

Blander skolenivå: Kvalitetsutvalgets forslag om at elever skal kunne ta fag på høyere nivåer får bred politisk støtte.