Vil la kundene velge bort fattige naboer

Svenske meklere tilbyr statistikk over arbeidsløse og lavtlønnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange meklerfirmaer i Sverige hjelper boligkjøpere å velge bort områder som visse folk kan anse som mindre attraktive å bo i.

For hundre kroner kan man få greie på hvor mange som er arbeidsløse, sykemeldte eller lavtutdannede i området eller bygården som man vil flytte til, ifølge SVTs nyhetsprogram A-ekonomi. Du kan også få opplysninger om familieforhold og lønnsnivå.

Se innslaget her.

Tjenesten tilbys blant annet av Hemnet, som kan sammenlignes med norske eiendomsportaler som finn.no og ny.no, og omfatter flere meklerfirmaer. Boligspekulanter er hovedbrukerne. Firmaet ville ikke uttale seg i svensk TV, men Svensk Fastighetsförmedling, som er en av deleierne i Hemnet, forsvarer tjenesten.

- Man får vite litt i helhet hvor man bor. Her finnes kanskje bra uteliv og kroer om jeg er interessert i, eller det er perfekt som et barneområde, og da kan jeg søke meg til det, sier han til A-ekonomi, og legger til:

- Vi legger ingen vurdering i hva kunden synes er bra eller dårlig.

Ikke i Norge

Informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeklerforbund sier til Dagbladet.no har ikke hørt om noen meklere i Norge som tilbyr en så detaljert tjeneste. Men han viser til at meklere har brukt informasjon om f.eks. lønnsnivå når de utarbeider og annonserer for nye prosjekter.

GIR PROFIL AV BYGÅRDEN: Hadde denne bygården ligget i Sverige, og du ville kjøpe leilighet her, tilbyr flere meklere en tjeneste som finner ut om naboene er lavtutdannede, sykemeldte eller arbeidsløse. Foto: Frank Karlsen
GIR PROFIL AV BYGÅRDEN: Hadde denne bygården ligget i Sverige, og du ville kjøpe leilighet her, tilbyr flere meklere en tjeneste som finner ut om naboene er lavtutdannede, sykemeldte eller arbeidsløse. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Jeg har også fått henvendelser fra privatpersoner som har ønsket å få vite om slike ting, men da har jeg henvist dem til Statistisk sentralbyrå, sier Nyborg, og legger til at det ikke har vært noen overveldende interesse.

Han ser imidlertid ikke noe stort problem med å gi ut slik informasjon for at kunder skal få oversikten over.

- Man må huske på hva som er viktig å meddele. Det er viktig med både positiv og negativ informasjon for å se området som en helhet, sier han.

- Uinteressant

DNB Nor Eiendom, som er Norges største eiendomsmekler, bekrefter at de ikke gir ut opplysninger om for eksempel lønnsnivå og arbeidsløshet. De har heller ikke noe statistikk på dette tilgjengelig. Markedsdirektør Rune Garborg tror heller ikke at dette er det første de fleste folk er interesserte i når de skal kjøpe bolig. Selv tilbyr de såkalte nabolagsprofiler, der de blant annet opplyser om skoler og andre tilbud i nærområdet.

- Spesielt familier som flytter er mer opptatt av kultur- og idrettstilbud, skoler og om naboskapet er godt, sier han til Dagbladet.no.

Garborg ser heller ikke for seg at DNB NOR Eiendom vil vurdere å gi ut mer detaljert informasjon.

- Vi mener vi har mye god informasjon i nabolagsprofilene våre, og anser det som tilstrekkelig, sier han.

Vil la kundene velge bort fattige naboer

«Kjendisfaktor»

Selv om det ikke finnes noen slik statistikktjeneste her i landet, har man i den siste tida kunnet se stadig flere utradisjonelle virkemidler i boligannonser. Blant annet ble det lagt ut en annonser for en bygård med høy kjendisfaktor på finn.no i mars.

- Jeg har ikke prøvd det før, og annonsen ble lagt ut i dag. Men en ettroms er for unge, fremadstormende mennesker som kanskje lar seg attrahere av en slik kjendissetting, sa  megler Erik Steen i EiendomsMegler1 til Dagbladet.no om annonsen.


Hva slags informasjon er det greit å tilby boligkjøpere?

IKKE INTERESSANT: DnB NOR Eiendom, Norges største eiendomsmekler, tror ikke kjøperne er interesserte i opplysninger om arbeidledighet og utdanning hos naboene.