Vil la kundene velge bort fattige naboer

Svenske meklere tilbyr statistikk over arbeidsløse og lavtlønnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mange meklerfirmaer i Sverige hjelper boligkjøpere å velge bort områder som visse folk kan anse som mindre attraktive å bo i.

For hundre kroner kan man få greie på hvor mange som er arbeidsløse, sykemeldte eller lavtutdannede i området eller bygården som man vil flytte til, ifølge SVTs nyhetsprogram A-ekonomi. Du kan også få opplysninger om familieforhold og lønnsnivå.

Se innslaget her.

Tjenesten tilbys blant annet av Hemnet, som kan sammenlignes med norske eiendomsportaler som finn.no og ny.no, og omfatter flere meklerfirmaer. Boligspekulanter er hovedbrukerne. Firmaet ville ikke uttale seg i svensk TV, men Svensk Fastighetsförmedling, som er en av deleierne i Hemnet, forsvarer tjenesten.

- Man får vite litt i helhet hvor man bor. Her finnes kanskje bra uteliv og kroer om jeg er interessert i, eller det er perfekt som et barneområde, og da kan jeg søke meg til det, sier han til A-ekonomi, og legger til:

- Vi legger ingen vurdering i hva kunden synes er bra eller dårlig.

Ikke i Norge

Informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeklerforbund sier til Dagbladet.no har ikke hørt om noen meklere i Norge som tilbyr en så detaljert tjeneste. Men han viser til at meklere har brukt informasjon om f.eks. lønnsnivå når de utarbeider og annonserer for nye prosjekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.