Vil la lærere sende elever på gangen

Regjeringen vil endre loven.

ENDRER LOVEN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener lærere skal ha det nødvendige handlingsrom for å kunne utøve god og myndig ledelse. Foto: Morten Holm / SCANPIX
ENDRER LOVEN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener lærere skal ha det nødvendige handlingsrom for å kunne utøve god og myndig ledelse. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kunnskapsministeren vil endre loven slik at lærere kan bortvise elever fra undervisningen.

Spørsmålet om lærere kan stenge døra for elever som bråker i timen eller kommer for sent til undervisning har vakt debatt.

I dagens lovverk er det bare rektor som har myndighet til å bortvise elever fra undervisning. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) foreslår nå at rektor kan delegere denne myndigheten til læreren.

Klaget på bortvisning

Faglærer kan utestenge eleven fra undervisning i inntil én dag, ifølge forslaget.

- Vi har fått fullt gjennomslag, sier stortingsrepresentant Inger Enger (Sp) til Gudbrandsdølen Dagningen. Enger har vært initiativtaker i saken som hadde utspring i Gausdal videregående skole sist høst.

Ved Gausdal videregående skole ble alle elever som kom for sent til timen henvist til biblioteket, hvor de ble fulgt opp av en miljøarbeider. Elevorganisasjonen mente at elevene ikke fikk fullgod undervisning, og ba Fylkesmannen i Oppland vurdere om tiltaket var lovlig.

Fylkesmannen mente dette var i orden fordi det ikke var å regne som straff. Saken gikk videre til Utdanningsdirektoratet, som kom til motsatt konklusjon. De slo fast at bortvisning fra undervisning var i strid med opplæringsloven.

Solhjell enig

Kritikere har reagert på at læreren ikke har mulighet til å sende elever på gangen. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell var enig i at lærere skal ha det nødvendige handlingsrom for å kunne utøve god og myndig ledelse.

- Bård Vegar Solhjell har gjort jobben sin. Det er dessuten et godt tegn når han har sendt forslaget på høring allerede før sommerferien, sier Enger.

En samlet kirke- og undervisningskomité var enige da de drøftet saken. Komiteen mener det er helt nødvendig at brudd på ordensreglene følges opp av sanksjoner.

Lovendringen ble sendt ut på høring fredag 5. juni.

(NTB)