Vil la lærere sende elever på gangen

Regjeringen vil endre loven.

ENDRER LOVEN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener lærere skal ha det nødvendige handlingsrom for å kunne utøve god og myndig ledelse. Foto: Morten Holm / SCANPIX
ENDRER LOVEN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell mener lærere skal ha det nødvendige handlingsrom for å kunne utøve god og myndig ledelse. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Kunnskapsministeren vil endre loven slik at lærere kan bortvise elever fra undervisningen.

Spørsmålet om lærere kan stenge døra for elever som bråker i timen eller kommer for sent til undervisning har vakt debatt.

I dagens lovverk er det bare rektor som har myndighet til å bortvise elever fra undervisning. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) foreslår nå at rektor kan delegere denne myndigheten til læreren.

Klaget på bortvisning

Faglærer kan utestenge eleven fra undervisning i inntil én dag, ifølge forslaget.

- Vi har fått fullt gjennomslag, sier stortingsrepresentant Inger Enger (Sp) til Gudbrandsdølen Dagningen. Enger har vært initiativtaker i saken som hadde utspring i Gausdal videregående skole sist høst.

Ved Gausdal videregående skole ble alle elever som kom for sent til timen henvist til biblioteket, hvor de ble fulgt opp av en miljøarbeider. Elevorganisasjonen mente at elevene ikke fikk fullgod undervisning, og ba Fylkesmannen i Oppland vurdere om tiltaket var lovlig.

Fylkesmannen mente dette var i orden fordi det ikke var å regne som straff. Saken gikk videre til Utdanningsdirektoratet, som kom til motsatt konklusjon. De slo fast at bortvisning fra undervisning var i strid med opplæringsloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer