Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil la mødrene ta mer av permisjonen

Det skal regjeringen spare penger på, fordi mødre tjener mindre enn fedre, står det i statsbudsjettet.

SENDER KVINNENE HJEM: Finansminister Siv Jensens budsjett legger opp til å spare penger på at flere høytlønte fedre tar ut mindre pappaperm enn i dag. Foto: Tommy Arnesen/ Dagbladet.
SENDER KVINNENE HJEM: Finansminister Siv Jensens budsjett legger opp til å spare penger på at flere høytlønte fedre tar ut mindre pappaperm enn i dag. Foto: Tommy Arnesen/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Solberg-regjeringen kutter fedrekvoten fra 14 til 10 uker. Den delen som er til fri fordeling, blir åtte uker lengre. Dette har regjeringen begrunnet med valgfrihet for familiene.

I statsbudsjettet står det at de legger til grunn at mødrene nå vil ta ut mer av foreldrepermisjonen. Dette sier regjeringen at de vil spare penger på, fordi kvinner i snitt har lavere inntekt.

På side 143 i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet står det:

«Det foreslås å redusere mødre- og fedrekvoten fra 14 til 10 uker med ikrafttredelse 1. juli 2014. Endringen vil gjelde barn født fra og med denne datoen. Den totale lengden på stønadsperioden og de tre ukene som er forbeholdt mor før fødselen, endres ikke.

Regjeringen mener det er viktig at familiene sikres fleksibilitet og valgfrihet. Den enkelte familie må få velge de løsninger som passer for dem. Mødre- og fedrekvoten i foreldrepengeordningen begrenser foreldrenes valgfrihet. Forslaget om reduserte kvoter innebærer at den delen som er til fri fordeling mellom foreldrene, blir åtte uker lenger.

Det anslås at endringen vil gi en mindreutgift på 35 mill. kroner i 2014. Det legges da til grunn at deler av den permisjonen som uten regelendringen ville blitt tatt ut av fedre i 2014, nå vil bli tatt ut av mor. Siden mødre i gjennomsnitt har lavere inntektsgrunnlag enn fedre, gir dette mindreutgifter til ordningen. (Vår utheving).

Snorre Valen mener dette viser at SV og Ap har hatt rett om denne saken hele tida.

- Det er befriende ærlig å budsjettere med flere kvinner hjemme. Pratet om valgfrihet var bare retorikk, sier han i en kommentar til Dagbladet.