Vil la politiet sende «usynlige» SMS

Men metoden må lovreguleres, mener riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Metoden som Riksadvokaten har vurdert kalles «stille SMS» og brukes både av hackere og politi. Ved å sende en usynlig SMS til en mobiltelefon som mottakeren ikke merker, vil avsenderen kunne finne ut hvor mottakeren er.

Provoserer aktivitet Stille SMS benyttes til å framprovosere aktivitet på telefonnummeret slik at opplysninger om nærmeste basestasjon kommer fram. Politiet vil dermed kunne få en klar pekepinn på hvor mobilen befinner seg.

- Slik riksadvokaten ser det, har politiet utvilsomt behov for å kunne sende stille SMS i visse saker. Det er imidlertid ønskelig at metoden gis en lovmessig forankring, skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch i et brev til Justisdepartementet. Og landets politimestre.

Åpenhet Han understreker at det er viktig med åpenhet om hvilke metoder politiet kan benytte seg av, og vilkårene som gjelder for bruken. Riksadvokaten ber Justisdepartementet vurdere lovfesting av bruken.

Metoden har vært omstridt og vakte oppsikt da Dagens Næringsliv i mai 2012 klarte å lokalisere daværende leder av justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), på en kafé i Oslo. Ved hjelp av et kontantkort, et dataprogram og Sandbergs telefonnummer ble han lokalisert etter 14 stille SMS-meldinger.

Stengte bruken En måned etter stengte Telenor sitt mobilnett for muligheten til å sende stille SMS. Telenor ønsket en lovregulering. Eierne av de to andre mobilnettene i Norge har vært uklare på om de bistår politiet i bruken av stille SMS.

Da TV 2 tidligere i vår satte søkelys på stille SMS, ønsket ikke Kripos å svare på om metoden fortsatt er i bruk. I årsrapportene til Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll, slås det fast at metoden er i bruk, men at den brukes lite. Tysk politi har innrømmet at de benyttet seg av 1,7 millioner stille SMSer fra 2006 til 2011.
(NTB)