Vil la politiet straffe fjortenåringer

Kamp i Høyre om lovforslag.

HER KAN DE HAVNE: Dersom Oslo Høyre bestemmer kan 14-åringer havne bak murene etter at de bryter loven.
Foto: Rune Petter Ness/SCANPIX
HER KAN DE HAVNE: Dersom Oslo Høyre bestemmer kan 14-åringer havne bak murene etter at de bryter loven. Foto: Rune Petter Ness/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sterke krefter i Høyre ønsker å senke den kriminelle lavalderen til 14 år.

Medlem av partiets programkomite, Torbjørn Røe Isaksen, har kommet med forslaget, og får støtte fra mange i partiet før landsmøtet. Både Unge Høyre, Oslo Høyre og flere partitopper sier de vil støtte hans mindretallsdissens i behandlingen av programmet.

- Jeg foreslo dette allerede i 2002. Er du gammel nok til å tagge, er du gammel nok til å vaske, sier stortingskandidat Nicolai Astrup.

Kunstig skille
Røe Isaksen mener forslaget er god gammel Høyre-politikk.

- Dette har jeg foreslått for å få Høyre tilbake til det vi mente tidligere. Lavalderen er et kunstig skille som gjør at politi og domstol ikke kan gripe inn.

Han mener tøffere inngripen og et tidligere møte med rettsvesenet kan forhindre at flere unge lovbrytere forblir kriminelle. Også politiet har tidligere vært positive til forslaget.

Utnyttes
I dag kan politiet gripe inn når de oppdager lovbrytere under den kriminelle lavalderen, ha en samtale med foreldrene og eventuelt  involvere barnevernet på frivillig basis. Det mener Røe Isaksen langt fra er godt nok.

- Vi ser også at det spekuleres i dette i visse miljøer.

- Flertallet i programkomiteen var mot det, men jeg har tro på at dette er en sak der landsmøtet kan være med å snu forslaget, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

- Finnes andre måter
Stortingsrepresentant André Oktay Dahl, og leder i Akershus Høyre, sier de vil støtte flertallet i programkomiteen.

- Hele vårt fylkesparti er mot. Jeg har sympati for begrunnelsen, men det finnes andre måter å ansvarliggjøre disse ungdommene på. Det kan sendes bekymringsmelding til barnevernet og politiet kan etterforske sakene likevel. Jeg er glad for debatten, det er viktig at man er opptatt av å hindre ungdomskriminalitet. Jeg tror vi kommer til å beholde den kriminelle lavalderen som den er i dag.

På vippen
Det kan se ut som om Røe Isaksen, Unge Høyre og Oslo Høyre vil måtte jobbe kraftig med overtalelsene for å få med seg landsmøtet. Også blant andre Telemark, Nordland, Troms og Rogaland sier nei til forslaget.

Vest- og Aust-Agder fortsatt er på vippen.

- Vi skal ha et felles delegasjonsmøte om dette når vi kommer til Oslo, men jeg tror vi kommer til å lande på 14 år. Men vi er i tvil. Skal vi endre lavalderen må vi ha et opplegg for dem, sier Svein Harberg høyreleder i Aust-Agder, til Dagbladet.

SLUTT PÅ TEDDYPOLITIKK: I fjor overrakte Torbjørn Røe Isaksen tre teddybjørner til Erna Solberg. I år kommer et forslag av mer alvorlig karakter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SLUTT PÅ TEDDYPOLITIKK: I fjor overrakte Torbjørn Røe Isaksen tre teddybjørner til Erna Solberg. I år kommer et forslag av mer alvorlig karakter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer