Vil la røykerne svi

40 prosent av det norske folk mener at røykere burde betale mer for helsetjenester enn ikke-røykere, og 9 av 10 mener overvektige og joggere bør slippe unna egenandeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall av de 2000 spurte i en undersøkelse om forventinger til helsevesenet og synet på egenandeler avviser at folk bør betale høyere egenandeler på sykdommer de delvis er skyld i selv.

Joggere med kneskader og overvektige diabetikere bør slippe unna høyere egenandeler på behandling for sine lidelser, mener flertallet. Men når det gjelder røykere har mange en annen holdning. Hele 40 prosent av de spurte mener at nikotinslavene burde betale egenandeler for behandling av lungelidelser.

- Det er tydelig at røyking gir større fordømmelse i vårt samfunn enn annen type risikoatferd, sier Grete Botten ved Senter for helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo til Bergens Tidende.

Rike må stå i kø

Tiltagende høyrebølge til tross, så mener fortsatt flertallet at rike ikke bør kunne kjøpe seg forbi helsekøen. Bare 13 prosent av de spurte sa seg enig i utsagnet: «Den som selv er villig til å betale alle kostnadene, bør få behandling før de andre i det offentlige helsevesenet».

Folk flest er også villig til å betale mer i skatt hvis det går til helse.

SV- og Sp-velgere kan godt tenke seg å betale over 2000 kroner i året i en øremerket «helseskatt», mot 1200-1400 kroner blant Frp- og Høyre-velgere.