SEIRET: SVs Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen var torsdag kveld på SFs valgvake i København. Her er leder Willy Søvndal som nå skal inn i regjering. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
SEIRET: SVs Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen var torsdag kveld på SFs valgvake i København. Her er leder Willy Søvndal som nå skal inn i regjering. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Vil la seg inspirere av danskene

Sosialistisk Folkeparti skal for første gang i regjering i Danmark. De er ikke redde for «SV-fella».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet:) Torsdag kveld ble Helle Thorning-Schmidt klar som Danmarks nye statsminister. Med seg i regjering får hun Sosialistisk Folkeparti (SF), SVs danske søsterparti.  

Da alle stemmene var talt opp hadde den røde blokka 89 mandater, mens den blå satt igjen med 86.

I det norske valget for bare få dager siden gikk det en blå vind over landet, men nå er det motsatte har vært tilfelle i vårt naboland.

Mens SV her hjemme fikk rekordlav oppslutning, og endte på 4,1 prosent, fikk deres søsterparti, Sosialistisk Folkeparti 9,2 prosent.  

Ikke bekymra for samarbeid - Jeg tror at vi i det nordiske samarbeidet veksler på å ha ledertrøya. Det kan være Norge, så Island, og nå kanskje det er Danmark, sier landssekretær i SF, norske Turid Leirvoll til Dagbladet.  

Hun var partisekretær her hjemme i SV fra 1993 til 2001, og har vært landssekretær i danske SF siden 2002.

Hun er ikke redd for at hennes parti kan drukne i et samarbeid med Sosialdemokratene, slik SV har mistet makt og velgere etter samarbeidet med Arbeiderpartiet.  

- I utgangspunktet er jeg ikke bekymra. Det er ingen lovmessighet i at det skal skje. I politikken svinger det. Vi må heller komme med forslag til hvordan løse nye oppgaver, og ikke bli opptatt av hva vi ikke har oppnådd, men heller hva vi har oppnådd og hvilke nye områder en bør ta fatt på, sier Leirvoll.  

Hun sier de har vært svært inspirerte av hva SV og de rødgrønne har fått til i Norge.

- De har fått utreda mye. Norge kom best ut av finanskrisen, i Norge er det lav arbeidsledighet, her skapes det jobber trass i krisetid andre steder, og det har vi latt oss inspirere av, sier Leirvoll til Dagbladet.  

Inspirere SV Hun mener SV på sin side kan la seg inspirere av arbeidet hennes parti har gjort innen næringspolitikken:

- Det SF har lyktes med - som jeg tror alle venstreorienterte partier kan jobbe med - er å ta ansvar for framtidas samfunnsutvikling. Næringspolitikk handler om hva en skal leve av i fremtiden. Vi har satt i gang et stort program for hvordan skape nye jobber i Danmark og hvordan skape vekst. SFs arbeid være grunnleggende for næringspolitikken i regjering, sier Leikvold.    

JUBLET:  SVs Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen på SFs valgvake, her sammen med Pia Olsen Dyhr, folketingsmedlem for SF. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
JUBLET: SVs Bård Vegard Solhjell og Inga Marte Thorkildsen på SFs valgvake, her sammen med Pia Olsen Dyhr, folketingsmedlem for SF. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

SV-kjenner, forfatter og journalist, Frank Rossavik mener SF kan lære av SV:

- SF står i starten av en syklus som SV er på vei ut av. Partiet har mistet oppslutning etter at de erklærte at de vil inn i regjering. De har samme problemer, og står i god posisjon til å lære av SVs feil som å fokusere på nederlag isteden for seire, sier Rossavik.

Imponert Til stede under gårsdagens valgvake var SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell og stortingsrepresentant Inga Marte Torkhildsen. De er to av kandidatene i kampen om å bli SVs neste leder og nestleder. Solhjell sier han er imponert av SF.

- SF er det mest spennede partiet for SV å se til. Det er et både rødt og grønt parti, som har vært flinke til å modernisere polititikken og valgkampen. De har vært flinke til å ta i bruk sosiale medier, og de har klart å bli oppfatta som et moderne venstrepartiet for allminnelige folk. De er sterke på velferd, ikke bare barn og miljø, men også helse og eldreomsorg. Innenfor næringspolitikken har de gjort et imponerende arbeid. De spisser seg inn på hva som er viktig for fremtiden - hvordan skape nye arbeidsplasser og nye næringer.

Han mener SF står litt i samme posisjon som det SV gjorde i 2005 da de gikk inn i regjering.

- SF går litt tilbake, men det er prisen å betale for å forhandle om å gå i regjering. Jeg er uansett imponert over den samlede venstresida med SF og Enhetslisten som tilsammen får 16-17 prosent. Deres seier er å vinne valget fra blått til rødt, sier Solhjell til Dagbladet.