Vil la seg kjemisk kastrere

For første gang vil sexforbrytere i Norge prøve kjemisk kastrering. Overlege Egil Bjarnar sier de kan komme i gang med det omstridte prosjektet i løpet av høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om lag 150 sedelighetsforbrytere sitter til enhver tid innesperret i norske fengsler, og risikoen for tilbakefall er stor. Det har lenge vært jobbet for å gi fangene tilbud om frivillig hormonbehandling for å dempe sexlysten, men interessen har til nå vært minimal.

Ikke behov

Bjarnar satset på å få til et gruppebehandlingstilbud ved Trondheim kretsfengsel, der 12 sexforbrytere fikk tilbud om kjemisk kastrering i fjor høst.

- Reaksjonen fra de innsatte var svært forbeholden, de mente stort sett at de var uskyldige, og at de derfor ikke hadde særlig behov for behandling, sier Bjarnar.

Han opplyser at de i ettertid har jobbet i litt andre retninger.

- Vi har vært rundt i andre fengsler og orientert om prosjektet, blant annet Ila landsfengsel, hvor vi aner interesse.

- Hvor mange sexforbrytere har sagt ja til kjemisk kastrering?

- Jeg har ikke noe eksakt tall, men det er noen som har sagt seg interessert. Så lenge prinsippet om frivillighet gjelder, må man gå veien om motivering og informasjon.

Kjemisk kastrering

  • Medikamentell behandling som reduserer det mannlige kjønnshormonet testosteron i blodet, og dermed nedsetter seksualdriften.
  • Virkningen opphører når behandlingen stoppes, og behandlingen har ikke varig innvirkning på kroppen.
  • Mulige bivirkninger er vektforandringer, midlertidig redusert forplantningsevne, indre uro og nedsatt stemningsleie.
  • Hormonene kan gis som tabletter eller som sprøyter hver tredje måned.

Startgrunnlag

- Hvor mange forsøkspersoner må dere ha?

- Vi trenger ikke noe bestemt antall, men får vi tak i et sted mellom tre og seks, synes jeg det er et godt startgrunnlag, sier Bjarnar.

Han regner med å kunne komme i gang med ei forsøksgruppe i løpet av høsten.

Nå jobbes det med å få samlet de aktuelle sexforbryterne i Trondheim, hvor folkene bak forsøksprosjektet holder til.

Optimist

- Jeg er optimistisk. Internasjonalt er jo dette et fullt akseptert prinsipp og program for at man skal kunne gjøre noe med seksualovergripere. Hvorfor skal vi ikke få det til her i landet, når de har fått det til i andre land? spør Egil Bjarnar.

Behandlingen har lenge vært i bruk i Danmark, og både Sverige, Canada, Tsjekkia og England har gjennomført prøveprosjekter. Det norske pilotprosjektet er likevel omstridt. Norsk forening for kriminalreform (KROM) har gitt uttrykk for at det er uakseptabelt å tukle med fangenes kjønnsdrift, og psykolog Tore Langfeldt har også stilt seg kritisk til en slik behandling.

VIL KASTRERE: Overlege Egil Bjarnar har endelig fått kontakt med norske sexforbrytere som kan tenke seg å prøve kjemisk kastrering. Han satser på å komme i gang med ei forsøksgruppe i løpet av høsten.