Vil la staten bruke leiesoldater

Frp med forsvarsforslag.

LANDSMØTE: FRP og leder Siv Jensen, bestemmer i helga om de vil gå inn for at den norske stat kan betale private sikkerhetsstyrker for å utføre militære oppdrag i utlandet. Fremskrittspartiet holder sitt landsmøte på Gardermoen denne helga. FOTO: SCANPIX
LANDSMØTE: FRP og leder Siv Jensen, bestemmer i helga om de vil gå inn for at den norske stat kan betale private sikkerhetsstyrker for å utføre militære oppdrag i utlandet. Fremskrittspartiet holder sitt landsmøte på Gardermoen denne helga. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fremskrittspartiets landsmøte vil lørdag ta stilling til om Norge skal kunne benytte seg av omstridte private sikkerhetsstyrker under militære operasjoner i utlandet.

I sitt forslag til nytt handlingsprogram, går programkomiteen i Frp inn for at Norge må begynne å benytte seg av private
kontraktører og sikkerhetsstyrker i internasjonale operasjoner.

Enten ved å betale for treninga til alliertes styrker, eller ved å leie inn soldater og private styrker.

- Dette har med ressursmangel, og bruken vi har av Forsvaret i dag, sa nestleder i Frp, Per Sandberg til Dagbladet da forslaget ble kjent tidligere i vår.

Programkomiteen sier bruk av innleide soldater kan bøte på ressursproblemene.

- Manko på mennesker
- Er det noe vi har manko på, er det menneskelige ressurser. Det vi har, er økonomi. Da ser vi at det vil være en løsning å
bruke penger på å få soldater fra andre steder, hevder Sandberg.

- Det trenger ikke bare være leiesoldater. Det er jo et ord som er negativt ladet. Det kan også være at vi bruker penger og ressurser på opplæring og trening av soldater i andre Nato-land, sier Frp-nestlederen.

- Kan kjøpe soldater
Han mener Norges fortsatte deltakelse i internasjonale operasjoner krever at en tenker nytt.

- Vi er tilhengere av å være ute, og være deltakere i internasjonale operasjoner. Vi må stille spørsmålet om vi kan bruke andre, om vi kan kjøpe soldater, der vi ikke har folka sjøl.

Både i Afghanistan og Irak utgjør private militære styrker en betydelig del av den internasjonale innsatsen. I Irak har det på noen tidspunkter vært over 40 000 sivile styrker.

De har i flere tilfeller kommet i offentlighetens søkelys på grunn av overgrep mot  sivilbefolkningen og problemer med internasjonal lovgivning.

Det kjente amerikanske selskapet Blackwater, som tidligere i vinter skiftet navn til Xe, har måttet forlate Irak.
Selskapet fikk i januar ikke fornyet sine kontrakter, som følge av at fem av selskapets soldater ble tiltalt for mord, etter en skuddveksling der 17 sivile irakere ble drept og 20 skadd.

- Noen negative utfall
Fremskrittspartiet ser likevel ikke disse hendelsene som grunn til å ikke benytte seg av slike selskapers tjenester.

- Det har vært noen negative utfall, når det gjelder soldater som ikke har forholdt seg til menneskerettigheter og slikt, men vi må finne dem som gjør dette riktig, sier Sandberg.

Han tror det er enklere å lage gode retningslinjer, enn å overkomme utfordringene det norske Forsvaret står overfor.

Skeptisk
Forsvarssjefen har vært svært negativ til forslaget fra Fremskrittspartiet. Sverre Diesen sier til Dagbladet at programkomiteen i Siv Jensens parti har bommet fullstendig.

- Jeg vil si det er en meget dårlig idé, selv i en valgkamp. Jeg skjønner ikke hvor de har den fra, sier Sverre Diesen til Dagbladet.

Han mener den første prioriteten må være å ha et nasjonalt forsvar som med egne ressurser og kompetanse kan takle landets internasjonale forpliktelser.