Vil la strømselskapene svi

Politikerne vil gi deg en måneds forhåndsvarsel før strømmen blir stengt. Det skal også bli lettere å få erstaning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om få dager skal kraftselskapenes virksomhet opp i en åpen høring på Stortinget. Politikerne ønsker å endre loven for strømavtaler, slik at det tas mer hensyn til forbrukere.

Det er særlig på to punkter politikerne ønsker endring.

Må vise vei

For det første ønsker de bedre varsling om stengning av strøm for dem som ikke har klart å betale strømregningene sine. Så langt ser det ut til at den nye loven vil kreve at nettselskaper som Hafslund blir nødt til å gi dårlige betalere en anvisning på hvordan de kan unngå å få stengt strømmen. Loven vil trolig pålegge selskapene å sende ut en slik anvisning minst en måned før strømmen stenges.- En slik anvisning skal blant annet inneholde opplysninger om hjelpen klienter kan få på sosialkontor og den slags, sier saksordfører for denne lovendringen, stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) til Romerikes Blad.

Erstatningsplikt ved strømbrudd

Et annet tema går på nettselskapenes erstatningsansvar ved strømbrudd. I dag gir loven strømkunder liten mulighet til erstatning for tap som påføres ved slangvarig strømbrudd.

Trolig tas det sikte på at loven gir forbrukerne større rettigheter også på dette området.

Bakgrunnen for ønske om lovendring er misnøye med deler av kraft- og nettselskapenes ansvar og økonomiske styring.

- Dette er bedrifter som i stor grad er i en monopolsituasjon overfor forbrukerne - og det vil vi stortingspolitikere se nærmere på for å endre loven i noe mer forbrukervennlig retning, sier saksordfører for denne lovendringen, stortingsrepresentant Heggø.

Forbrukerrådet kommer

Justiskomiteen som arbeider med lovforslaget, har funnet temaet så viktig at det er

innkalt til en åpen høring om «strengere lovregulering for strømavtaler». Kommunenes Sentralforbund vil være til stede med et 20 minutters innlegg. Det er kommunene som gjennom sine sosialkontorer oftest får regningen å betale for dem som kutter ut strømregninga.

Også Forbrukerrådet skal ha et innlegg under høringen. Det samme skal EBL som er en landsomfattende organisasjon for kraftselskapene.

Etter høringen skal saksordfører Ingrid Heggø i løpet av 14 dager legge fram lovutkastet. Det vil, når det er justert, bli behandlet av Stortinget 16. mars.

(ANB)

FLERE RETTIGHETER:</B> Det kan bli lettere å få erstatning for tap du er påført under strømstans.