Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil la Terri dø

Dommer vil ikke koble hjerneskadde Terri Schiavo (41) til næringssonden som har holdt liv i henne i 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den bitre striden om amerikanske Terris liv kan gå mot en slutt.

Den føderale dommeren James Whittemore avgjorde i dag at han ikke vil beordre at sonden som gir intravenøs næring til Terri skal settes inn igjen, melder CNN.

41-åringen ble koblet fra den livsviktige sonden på fredag, etter at den øverste domstolen i Florida ga Terris ektemann Michael Schiavo rettslig tillatelse til å la kona dø.

Ifølge AP har kvinnens familie allerede varslet at de vil anke avgjørelsen inn for en føderal ankedomstol.

Bush grep inn

Terris familie har kjempet imot en frakobling av sonden i 15 år, og seint søndag kveld fikk de uventet hjelp fra aller høyeste hold.


Da avbrøt president Bush påskeferien sin for å undertegne en hastelov som skulle gi Terris foreldre mulighet til anke Florida-domstolens avgjørelse inn for en føderal domstol. Loven ble ekspressbehandlet slik at dommer Whittemore kunne vurdere om sonden skulle kobles til igjen mens saken ble behandlet.

Senatet utsatte påskeferien og Representantenes hus tilbakekalte kongressmedlemmene for å presse gjennom den omstridte loven - som flyttet saken over fra domstoler og politikk i Florida til de øverste maktorganer i Washington.

HJERNESKADD: Terri fikk hjertestans i 1990, og våknet fra koma med alvorlige hjerneskader. Hun lever i en «vedvarende vegetativ tilstand», og legene utelukker at hun kan bli bedre. Foto: SCANPIX/EPA
HJERNESKADD: Terri fikk hjertestans i 1990, og våknet fra koma med alvorlige hjerneskader. Hun lever i en «vedvarende vegetativ tilstand», og legene utelukker at hun kan bli bedre. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

- Jeg har undertegnet en lov som vil gi føderale domstoler mulighet til å behandle en klage fra eller på vegne av Terri Schiavo for brudd på hennes rettigheter i forhold til å unndra mat, væske eller medisinsk behandling som er nødvendig for at hun skal leve, sa Bush i en skriftlig erklæring natt til i går.

Hjerneskadd
Terri var bare 26 år da hjertet hennes stanset i 1990. Hun hadde slitt med alvorlige spiseforstyrrelser, og til slutt ga kroppen opp.

Legene klarte å få hjertet til å slå igjen, men Terri våknet fra koma med massive hjerneskader og uten kontakt med omverdenen.

Siden er hun blitt holdt i live av slanger og maskiner. Det eneste Terris kropp klarer på egen hånd er å puste. Hun kan ikke snakke eller kommunisere med omgivelsene på annen måte. Hun kan heller ikke ta til seg mat eller drikke, men holdes i live av en maskin som gir henne sondenæring gjennom magen.


Legene er overbeviste om at 41-åringen vil tilbringe resten av livet slik, uten håp om bedring

Uten sonden vil hun garantert dø, trolig innen fjorten dager.

Vil la kona dø

Den rettslige kampen om Terris liv startet har pågått i 15 år. På den ene siden står ektemannen, som er Terris formynder. Han vil at sonden skal tas ut, så kona kan få dø.

Michael Schiavo hevder at han snakket med henne om dødshjelp før hun ble hjerneskadd. Terri skal ha sagt at hun heller ville dø enn å holdes kunstig i live dersom noe slikt skulle skje.

På motsatt side står foreldrene hennes, Bob og May Schindler. De mener Terri er i stand til å kommunisere med familien, og kjemper med nebb og klør for å la henne få leve.

Foreldrene mener ektemannen ønsker fortgang i saken slik at han kan arve Terri og gifte seg på ny. Han bor i dag sammen med en kvinne som han har barn med.

Drakamp
Ektemannen fikk rettens medhold allerede i 1998 om å koble fra sonden. Svigerfamilien nektet imidletid å la ham avslutte Terris liv, og siden har familiestriden gått sin gang gjennom Floridas rettssystem.

Floridas guvernør Jeb Bush - broren til president Bush - har engasjert seg sterkt til fordel for Terris foreldre.


Etter at sonden for andre gang var beordret fjernet i 2003, sa guvernøren at han ikke ville sitte stille og se på at Terri sakte, men sikkert døde foran øynene hans.

Jeb Bush satte sitt mektige apparat i sving, og fikk kort tid etter presset gjennom en hastelov som overprøvde delstatens høyesterett.

«Terris lov» ga guvernøren mulighet til å beordre leger til å redde liv. Og det var nettopp det han gjorde: Seks dager etter at sonden ble tatt ut, var den på plass igjen. Terri ble reddet i tolvte time.

Til tross for guvernørens innblanding har Michael Schiavo nektet å gi opp kampen for å la kona dø. Med dagens avgjørelse har til sammen tjue ulike dommere gitt ektemannen medhold.

VIL AT KONA SKAL FÅ DØ: Terris ektemann Michael Schiavo har tatt saken gjennom hele Floridas rettssystem.
KJEMPER MOT: Terris foreldre Bob og May Schindler har kjempet for datterens liv i 15 år.
SPILTTER USA: Terri-saken er løftet opp på det høyeste politiske plan. Synet på barmhjertighetsdrap splitter både politikerne og nasjonen.
AVBRØT FERIEN: Bush dro fra Texas til Washington for å undertegne en hastelov som skulle redde Terri.
TUNG DAG: Terris søster Suzanne Vitadamo og faren Bob forlater den føderale rettsbygningen i Florida i dag. Kort tid seinere annonserte dommeren sin avgjørelse - som er et tungt slag for familien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!