Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil lage egne gutte- og jenteskoler

Det gir bedre læring, mener amerikanske forskere. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bush-administrasjonen gir nå offentlige skoler lov til å undervise jenter og gutter hver for seg.

Reformen beskrives som den største i USAs skolevesen siden 70-tallet. Den gir skolene adgang til å danne rene jente/gutteklasser i et bestemt fag eller på et helt trinn og åpner for egne skoler for hvert kjønn, melder AP.

Forskerne støtter deling

- Klasser delt etter kjønn kan gi elevene fordeler i undervisningen. De nye reglene gjør det enklere for skoler som ønsker å bruke ett-kjønns-undervisning for å gi studentene fordeler, sier Stephanie Monroe i det amerikanske undervisningsdepartementet.

Reglene, som trår i kraft 24. november, ble foreslått tidlig i 2004. Bakgrunnen er forskning i USA som viser at klasser delt etter kjønn gir bedre resultater og færre disiplinære problemer. Forsøkene har først og fremst blitt gjort i matte og fremmedspråk, men forskerne mener resultatene er gyldige for andre fag også.

Etter høringer i en rekke instanser blir lovforslaget nå innført. Kritikerne roper varsko og mener kjønnsdelingen minner om det historiske raseskillet mellom svarte og hvite i USA.

Kvinneorganisasjoner liker ikke loven. De mener den vil skape andreklasseborgere og at dette truer forbudet mot kjønnsdiskriminering på universiteter.

Må tilby fellesskoler også

SLIK: Daija Lee (t.v.), Ashley McClendon og Fatina Sanchez er elever på Middle School i Atlanta, der elevene i sjette og sjuende klasse har vært delt etter kjønn i tre år. Bare jenter i klasserommet gir best resultater, mener forskerne. Nå åpnes det for mer kjønnsdelt undervisning i USA. Foto: Scanpix
SLIK: Daija Lee (t.v.), Ashley McClendon og Fatina Sanchez er elever på Middle School i Atlanta, der elevene i sjette og sjuende klasse har vært delt etter kjønn i tre år. Bare jenter i klasserommet gir best resultater, mener forskerne. Nå åpnes det for mer kjønnsdelt undervisning i USA. Foto: Scanpix Vis mer

Tidligere har det bare vært lov til å skille elevene i enkelte fag som gymnastikk og seksualundervisning. Og dette har blitt stadig mer populært de siste årene. I 1998 var det bare fire skoler med kjønnsdelte klasser, i fjor var det hele 228 skoler med slik undervisning. Med de nye reglene kan skoler nå dele opp elevene i alle fag utfra en rekke hensyn, som at elevene trives bedre med bare ett kjønn, at fraværet er mindre, at elevene oppnår bedre resultater osv.

Det vil også bli lov til å danne rene jente- eller gutteskoler. Kravet er bare at distriktet må vise at det også finnes tilsvarende blandede skoler for de som ønsker det.

Reglene gjelder for hele grunnskolen og videregående, men ikke høyere utdanning. Skoledistriktene må evaluere ordninger hvert annet år. Ifølge departementet er det allerede flere skoledistrikter som sier de er interessert i å lage helt adskilte skoler.

- Enhver klage om diskriminering vil bli grundig etterforsket. Vi tar alle saker veldig alvorlig, sier Monroe, for å berolige kritikerne.

Er dette et godt forslag?

image: Vil lage egne gutte- og jenteskoler
IKKE SLIK: USAs president George Bush på besøk på Waldo C. Falkener Elementary School i Nord Carolina. Her sitter gutter og jenter i samme klasserom, det gir ikke best læring, mener forskerne.