MINNESMERKE:  Lege Thomas Johansson tar initiativ til en minnesmerkestaffet. Bak han er siloen han ønsker å dekorere i Vadsø. Foto: Kine Moxness Sandnes/Finnmarken.
MINNESMERKE: Lege Thomas Johansson tar initiativ til en minnesmerkestaffet. Bak han er siloen han ønsker å dekorere i Vadsø. Foto: Kine Moxness Sandnes/Finnmarken.Vis mer

Vil lage minnesilo

Thomas Johansson vil minnes ofrene etter terrorangrepet med en minnesmerkestafett. I Vadsø foreslår han en nedlagt silo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legen Thomas Johansson ønsker permanente minnesmerker rundt i landet for ofrene etter terrortragedien.

- Det har vært utroligt mange fine markeringer i etterkant. Men blomstene vil visne og lysene vil brenne ned etter hvert. Det ville vært veldig fint om vi kunne videreføre blomsterseremonien til noe som kan hedre de avdøde for alltid, sier Johansson.

Legen bor i Trondheim, men har et vikariat ved helsesenteret i Vadsø. Den lille kommunen ble hardt berørt under massakren på Utøya da både Tina Sukuvara (18) og Åsta Sofie Helland Dahl (16) ble drept. I etterkant har Johansson blitt overflyttet til kommunens kriseteam. Ideen kom da han var på vei til en sørgestund i Vadsø Kirke lørdag formiddag.

- Da jeg så den nedlagte grå siloen tenkte jeg at den måtte det være fint å få dekorert, forklarer han og legger til:

- Det finnes mange grå bygg i landet som kan dekoreres.

Donerer penger
Den høye siloen vises godt både i bybildet og fra sjøen, hvor blant annet Hurtigruten går forbi. Da Johansson ble flyttet til kriseteamet ble hans vikariat utvidet, pengene han tjener på de ekstra dagene ønsker han å donere til minnesmerketstafetten eller til et fond for ungdommen i kommunen. Beløpet estimeres til cirka 20.000 kroner.

- Jeg føler at det ikke var rett av meg å beholde pengene. Derfor ønsker jeg å donere beløpet til prosjektet om noen ønsker å ta tak i det.

For Johansson er det ikke så viktig hva minnesmerkene er, og han oppfordrer til idedugnad.

God ide
Rådmann i Vadsø, Jens Betsi synes det er en kjempegod ide og et flott initiativ.

- Det er mange gode grunner til å få opp et minnesmerke her i Vadsø og i resten av landet. Det er fantastisk flotte ungdommer vi har mistet, og vi ønsker å hedre dem. Det kan bli et viktig symbol, forteller Betsi.

Han mener at det må diskuteres hva som er den beste formen på et minnesmerke, og synes det er fornuftig å ta ungdommen i kommunen inn i prosessen.

- Det kan være fint for ungdommene å bearbeide sorgen med selv å værer med å innrette et minne.