STERKERE VERN: Ingen bygging, ingen ulvejakt. Med nasjonalparkstatus vil miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) gi Østmarka sterkere vern. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STERKERE VERN: Ingen bygging, ingen ulvejakt. Med nasjonalparkstatus vil miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) gi Østmarka sterkere vern. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vil lage nasjonalpark i Østmarka

Slik skal Bård Vegar Solhjell gjøre Oslo-ulven helt trygg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bård Vegar Solhjell (SV) vil gjøre Østmarka i Oslo til nasjonalpark.

- Østmarka er et verdifullt naturområde og et stort utfartsområde. Det er viktig at nasjonalparker ikke bare er noe som ligger langt unna, men også finnes der det bor mange. Det å gjøre Østmarka til nasjonalpark vil bidra til Oslo som miljøhovedstad og man vil kunne dra nytte av det i et folkehelseperspektiv, sier miljøvernministeren til Dagbladet.

Før jul sendte han ut brev til de fem berørte kommunene Oslo, Rælingen, Ski, Enebakk og Lørenskog og ba dem vurdere forslaget og avklare om de ønsker å gå videre med en verneprosess. Foreløpig har kun Rælingen svart. De er positive til å gå i dialog om en verneprosess, men skal ikke behandle saken før i mars.

Forbudt å bygge Deler av Østmarka er allerede naturreservat. Om Østmarka gjøres til nasjonalpark, vil et større område få et sterkere vern. Det vil fortsatt være lov å plukke sopp, fiske og gå på ski, men det blir forbudt å bygge kraftlinjer, veier og hus. Ulveparet som har slått seg ned i Østmarka, vil kunne føle seg trygge.

- Det er spennende og flott at vi har et ulvepar i Østmarka, og Oslo er innenfor ulvesona. Rovdyrforliket er ett av de politikkområdene vi har fått et forlik om mellom alle de sju partiene på Stortinget.

- Sandra Borch har uttalt at hun mener Oslo-ulven bør skytes. Hva synes du om det?

- Jeg respekterer Senterpartiets syn, men jeg mener at vi som er i storbyen har godt av å få naturen nærmere inn på oss, sier Solhjell, som selv har veldig lyst til å se ulven.

De fleste nasjonalparker får et nasjonalparksenter som overvåker og følger med på hvordan dyr beveger seg. Det vil også kunne bli aktuelt i Østmarka.

Symbolverdi Solhjell mener at nasjonalparkstatus i seg selv har en viktig symbolverdi.

- Det er et kvalitetsstempel, den høyeste utmerkelsen et naturområde kan få. Turistattraksjoner som Jotunheimen og Rondane har også startet i det små. Østmarka, som ligger nær byen, har potensial for å bli mer kjent og mer brukt, sier Bård Vegar Solhjell.