Vil lage ny Wall Street i Oslo

Sterke krefter i Ap og norsk næringsliv jobber for å lage Oslo til et finanssentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sterke krefter jobber for å lage Oslo til et finanssentrum på linje med London og New York. Målet er å ”hente hjem” den enorme formuen i oljefondet, slik at rikdommen kan forvaltes fra Oslo.

- Kapital er Norges nye råvare. Her skal Norge bygge opp landets nye næring, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler foran Oslo Børs.

Med seg på laget har Ap-grupperingen flere kjente næringslivstopper, blant annet tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen og Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen.

- Vårt utgangspunkt er at Norge i dag står overfor tilsvarende strategiske valg som da fossefallene ble bygd ut for 100 år siden og da de første oljefunnene ble gjort i Nordsjøen for 40 år siden, sier Bøhler.

Slik begynner også dokumentet ” En ny næringspolitikk i et partnerskap mellom staten og private”, som de seks fylkeslagene Oslo, Østfold, Buskerud, Oppland, Akershus og Vestfold i samarbeid har utformet. Siden har blant annet Telemark stilt seg bak dokumentet.

- Snart verdens størst fond

- Vi har snart verdens største fond og vi er verdens mest kapitalsterke land per innbygger- Samtidig har vi snart verken forsikringsselskaper eller banker på norske hender. Det er på tide at vi kommer oss ut av bakevja, sier Bøhler.

Så det er her Oslos Wall Street skal ligge?

Vil lage ny Wall Street i Oslo

- He, he. Vi må ikke være redde for å tenke stort, sier Bøhler.

Nytt finanssenter

I det 11 siders lange dokumentet legger man premissene for hvordan oljeformuen skal forvaltes i framtiden.

En av de mest spenstige forslagene er å flytte forvaltningen av oljeformuen hjem til Norge:

I dag lar Norges Bank utenlandske forvaltningsinstitusjoner forvalte vesentlige deler av oljefondet.

I dokumentet vises det hvordan Oslo kan bli et forvaltningssenter på linje med New York, London og Hong Kong.

Stor støtte i Ap

De går til angrep på Norges Bank for å kjøpe den nødvendige ekspertisen fra andre land i forvaltningen av den norske petroleumsformuen.

I går snakket Dagbladet med flere av fylkeslederne i Arbeiderpartiet. Finnmark, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag stiller seg i utgangspunktet positive til forslaget og ønsker å diskutere det videre.

Også Aps næringspolitikere på stortinget er svært positive til ideen.

- Jeg er veldig enig i tankene i dokumentet, og jeg ser på opprettelsen av næringsfondet som det første skrittet i riktig retning. Jeg tror dette blir en viktig diskusjon i Ap framover, sier Aps næringspolitiske talskvinne Gunvor Eldegard.

Også stortingspolitiker Steinar Gullvåg bekjenner seg til ideen.

- Jeg synes det er veldig spennende å bruke oljeformuen til å skape en finansforvaltning med sete i Oslo, sier han.

Han får støtte av Ap-veteran og tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen.

- Dette er et av de viktigste valgene vi har foran oss. Personlig synes jeg det er naturlig at man i basis i den store forvaltningen av petroleumsfondet bygger opp mer kunnskap i Norge. Oslo kan bli et finanssenter av betydning i internasjonal målestokk, sier Hermansen.

- Miljøer i Oslo kan bli verdensledende på finansforvaltnig. Ideen er veldige besnærende, sier Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer