Vil lage silke av potet

Forskere har satt inn edderkoppgener i poteter og tobakksplanter. De håper på å produsere silkeproteiner som kan spinnes til silketråd, for å lage veldig sterke og billige materialer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Grunnen til at forskerne er så interessert i akkurat silke, er at det kan spinnes til fine fibre som er sterkere enn stål. Det er bare noen få menneskeskapte materialer som kan konkurrere med det. Ett av dem er Kevlar, som brukes til å lage skuddsikre vester, i fly og på oljeplattformer.

Men silkens fordel er at den er myk og elastisk. Fordelene med å lage silke i poteter er at det går raskere og mer effektivt enn å bruke edderkopper, at en ikke trenger å bruke kjemikalier, og materialet vil være biologisk nedbrytbart, skriver Gennytt.

Udo Conrad fra Institut für Pfanzgenetik und Kulturpflanzenforschung i Gatersleben i Tyskland har laget kunstige silkegener og genmanipulert disse inn i forskjellige planter.

Forskerne har allerede gjort forsøk med silkegener i bakterier og geiter. Bakteriene tok opp i seg silkegenet, men måtte ha tilskudd av dyre ingredienser for å produsere noe.

Conrad håper at det blir ti ganger så billig å produsere silke ved hjelp av genmanipulerte planter. Hittil er det bare edderkoppen selv som har produsert god silke av tilfredsstillende kvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer