Vil lage Stor-Serbia

Ekstremnasjonalisten Tomislav Nikolic, kalt «Graveren», kan føre Serbia tilbake til isolasjon dersom han vinner andre runde i presidentvalget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Serbia blir Nikolic kalt «Graveren» fordi han tidligere bestyrte flere gravplasser. Hvis han vinner over den reformvennlige kandidaten Boris Tadic i dag, er det mye som tyder på at han vil gravlegge Serbias håp om å komme inn i det europeiske fellesskapet og destabilisere hele regionen. På valgprogrammet står drømmen om et Stor-Serbia som inkluderer serbiske områder i Bosnia og Kroatia, samt utplassering av serbiske sikkerhetsstyrker i Kosovo.

-  Jeg ber om at politiet og hæren drar tilbake for å beskytte serbiske hjem, ikke for å angripe, men for å forsvare, sier han til BBC.

Gufs fra fortida

Nikolic vil også avbryte samarbeidet med Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

-  Hensikten med domstolen er å legge skyld på vårt folk for alt som skjedde i krigene i det tidligere Jugoslavia, sa han sist uke.

I Haag sitter partiets grunnlegger, Vojislav Seselj, siktet for etnisk rensing, tortur, drap og utryddelse av kroater og muslimer i krigene i Bosnia og Kroatia på 90-tallet. Pengestøtte fra EU og USA er avhengig av at Serbia samarbeider med domstolen og sørger for at ettersøkte krigsforbrytere som Radko Mladic og Radovan Karadzic blir utlevert.

Nasjonalistisk utopi

Seselj truet på 90-tallet med å stikke ut kroaters øyne med en rusten skje. Slikt språk bruker ikke Nikolic, som også vet at det vil være umulig å realisere mange av hans politiske visjoner. FN kan ikke godta utplassering av serbiske styrker i Kosovo, noe som analytikere mener garantert ville ført regionen ut i ny konflikt.

Men de ekstreme argumentene går rett hjem hos mange på den serbiske landsbygda og blant Serbias over 370 000 flyktninger. I urbane strøk er det reformvennlige Boris Tadic som står sterkest.

-  Dette valget handler om mer enn politikk. Verden følger med for å se hvilken retning Serbia vil ta, sa Tadic i en valgtale.

VIL TIL TOPPS: Tomislav Nikolic fikk flest stemmer i første runde av presidentvalget 17. juni.