Vil lage Stor-Serbia

Ekstremnasjonalisten Tomislav Nikolic, kalt «Graveren», kan føre Serbia tilbake til isolasjon dersom han vinner andre runde i presidentvalget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Serbia blir Nikolic kalt «Graveren» fordi han tidligere bestyrte flere gravplasser. Hvis han vinner over den reformvennlige kandidaten Boris Tadic i dag, er det mye som tyder på at han vil gravlegge Serbias håp om å komme inn i det europeiske fellesskapet og destabilisere hele regionen. På valgprogrammet står drømmen om et Stor-Serbia som inkluderer serbiske områder i Bosnia og Kroatia, samt utplassering av serbiske sikkerhetsstyrker i Kosovo.

-  Jeg ber om at politiet og hæren drar tilbake for å beskytte serbiske hjem, ikke for å angripe, men for å forsvare, sier han til BBC.

Gufs fra fortida

Nikolic vil også avbryte samarbeidet med Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

-  Hensikten med domstolen er å legge skyld på vårt folk for alt som skjedde i krigene i det tidligere Jugoslavia, sa han sist uke.

I Haag sitter partiets grunnlegger, Vojislav Seselj, siktet for etnisk rensing, tortur, drap og utryddelse av kroater og muslimer i krigene i Bosnia og Kroatia på 90-tallet. Pengestøtte fra EU og USA er avhengig av at Serbia samarbeider med domstolen og sørger for at ettersøkte krigsforbrytere som Radko Mladic og Radovan Karadzic blir utlevert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer