Vil lage stor-Trøndelag

Et regionaliseringsutvalg i Tromsø vil dele Nord-Norge i to og gjøre Helgeland til en del av Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Utvalget vil lage en stor nordnorsk region nord for Polarsirkelen, med begrunnelse at det da - ved norsk EU-medlemskap - blir lettere å nyte godt av EUs støtteordninger for «arktiske områder».

Planen er å gi Helgeland til trønderne. Dermed kan dikteren Petter Dass - Nordlands Trompet - nå bli kjent som «trønderdikteren».

Ro i Rana

Synd og skam, mener helgelendingene, som er fly forbannet sjøl om Rana-ordfører Inge Myrvoll maner til ro:

-  Det er en god idé å flytte makt ut av Oslo. Om vi i Rana er en utkant i et stort Nord-Norge eller i Trøndelag, spiller mindre rolle. Før vi begynner å krangle, må vi snakke om oppgavene til en slik region, sier Myrvoll.

Men fotballtrener Trond Sollied fra Rana ønsker fortsatt å være nordlending, sjøl om han er glad i trøndere:

-  Dette virker søkt. Du kan ikke legge alt til Tromsø. Jeg tror de ender opp med et stort byråkrati fjernt fra folk flest, sier Sollied.

Ingen trønderbart

Skihopper Anette Sagen fra Mosjøen synes ikke trønderbartene er tiltrekkende.

-  Jeg vil heller ha et selvstendig Helgeland enn å bli en del av Trøndelag. Selv om vi bor helt sør i Nordland, har vi masse til felles med resten av Nord-Norge: språk, lynne, humor og kystkulturen, sier Sagen.

-  Dette stikker dypt følelsesmessig. Helgelendingene vil være nordlendinger, mener Vefsn-ordfører Jan-Arne Løvdahl.

Han får støtte fra Finnmark:

-  Aldri i livet om jeg vil kvitte meg med helgelendingene, de er da trivelige folk, sier Ande Somby, jusprofessor og finnmarking.

Nei fra trønderne

Dessuten viser det seg at Trøndelag sier nei takk til helgelendingene.

-  Man kan ikke snike seg unna det faktum at det er noe som heter nordlendinger, og at Helgeland er en del av Nord-Norge. Den største sprengkraften i regiondebatten er identitet og tilhørighet. Det må man ta hensyn til, sier fylkesordfører Tore Sandvik i Sør-Trøndelag.

De som har tegnet det nye Nord-Norge-kartet, står også overfor andre og til dels store pedagogiske utfordringer: Bodø ønsker ikke å bli en utkantby i en ny region.

Og finnmarkingene vil ikke være med i det nye Nord-Norge. De synes ikke det er mer forlokkende å bli styrt fra Tromsø enn fra Oslo.

Vil ha kake

-  Jeg synes geografidebatten lett blir en revirdebatt. Det var ikke meningen. Dette må vi diskutere videre uten bastante oppfatninger, sier utvalgsleder Arne Eidsmo.

Fylkesråd Roger Ingebrigtsen i Troms mener det er en nordnorsk uvane å diskutere geografi foran innhold.

-  Det foregår liknende prosesser også i andre landsdeler. Nå har vi har en historisk mulighet til å flytte mer makt nordover. En stor region i nord vil være en fordel også for Oslo-makta. Oslo får en landsdel som tar ansvar sjøl, i stedet for å reise sørover å tigge penger. Vi vil ha hele kaka i nord, og vi vil fordele den sjøl, sier Ingebrigtsen.

BLIR TRØNDER? Dikterprest Petter Dass
BLIR TRØNDER? Idolstjerne Sandra Lyng Haugen
BLIR TRØNDER? Fotballtrener Trond Sollied
BLIR TRØNDER? Skihopper Anette Sagen
BLIR TRØNDER? Grand Prix-guru Jostein Pedersen