Vil lage «Svorge» i Nord-Trøndelag

Uten moms og toll på handel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske bilavgifter og fjerning av moms og toll på all handel er bare ett av målene med grensesamarbeidet mellom Lierne og Røyrvik i Nord-Trøndelag og nærkommunene på svensk side.

Et utvidet politisamarbeid er på trappene i det som allerede er etablert som et samarbeid mellom de to norske kommunene og på svensk side de tidligere kommunene Frostviken og Hotagen, som i dag er en del av henholdsvis Strömsund og Krokom kommuner i Jämtland.

Prosjektet bærer det offisielle navnet «Midt-skandinavisk regionprosjekt - Grensefjell i Midt-Norden», og det omfatter totalt 3.450 innbyggere (2.000 på norsk side og 1.500 på svensk side) innen en region på 11.000 kvadratkilometer.

Ifølge Adresseavisen er fjerning av moms og toll på all handel i regionen ett av målene med grenseprosjektet. Svenske bilavgifter også i de to norske kommunene er et annet av målene.

Videre jobbes det blant annet for å oppnå momsfritak for nye boliger og harmonisert arbeidsgiveravgift (i dag 35 prosent på svensk side og 5 prosent på norsk).

På agendaen står også prosjekt som felles markedsføring, felles planer for kommunale tjenester, skolesamarbeid som gjør det mulig å velge skole på begge sider av grensen, felles lensmannskontor, legetjenester, tannlegekontor og ellers utvidet samarbeid innen lokal kultur og idrett.

Nå skal det søkes om 23 millioner kroner fra EU for å føre arbeidet fremover de neste tre årene.

(NTB)