Vil lagre atom-søppel på Kola

Miljøorganisasjonen Bellona foreslår å lagre det kjernefysiske avfallet fra den russiske nordflåten og atomindustrien i nord på Kola-halvøya, rett ved grensa til Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vårt forslag er basert på det faktum at omfattende transport er meget risikofylt. 50 prosent av avfallet i Andrejev-bukta er i så dårlig forfatning at det ikke lar seg frakte til Majak. Dette avfallet må snarest flyttes til nye containere før enda mer kjernefysisk stråling trenger ned i jordsmonn og i havet, sier Bellonas Russlands-ekspert Thomas Nilsen.

Nikitin medforfatter

Bellona legger i dag fram sin andre rapport om de russiske nordområdene. Den første rapporten førte til spiontiltale mot den tidligere ubåtoffiseren Aleksandr Nikitin.

Nikitin er også medforfatter til rapporten som offentliggjøres i dag, «Den arktiske kjernefysiske utfordring».

Norske myndigheter ville tidligere ikke ha noe atomlagring på Kola, noen mil fra norskegrensa.

- For å si det sånn, det har vært større forståelse for vårt forslag i EU-hovedstaden Brussel og i Washington enn det var i regjeringskvartalet i Oslo.

- Det er ingen steder i verden det lagres atomavfall så uforsvarlig som på Kola og i de russiske nordområdene. Dette må det ordnes opp i med det samme. Det haster nå, sier Thomas Nilsen.

UD er enig

Statssekretær i UD Espen Barth Eide er enig i at det haster, og sier til Dagbladet:

- Vi slutter i økende grad opp om Bellonas forslag. Vi har beveget oss i retning av at det er viktigere med forsvarlig lagring enn at avfallet skal vekk fra norskegrensa, sier Barth Eide. Men han legger til at verken EU, Norge eller Bellona kan bestemme hvor avfallet skal lagres.

- Russiske myndigheter vil fortsatt frakte avfallet fra Kola til reprosesseringsanlegget i Majak, sier Barth Eide.

Selv var han for to uker siden i Andrejev-bukta, «et lagringsanlegg i sterkt forfall», som han sier.

- Anlegget forsterket inntrykket av at det haster veldig med å finne løsninger. Bygningsmassen var i elendig forfatning, sier Barth Eide. Han beskriver lagringsanlegg uten tak og med knuste ruter. Det har tatt norske myndigheter seks års arbeid å få adgang til lagringsanlegget i Andrejev-bukta.