Vil lede KrF ut av fortapelsen

Ledelsen i KrF er splittet og partiet sliter tungt på meningsmålingene. Likevel trosser partileder Dagfinn Høybråten kritikken og varsler at han tar gjenvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): — De kjenner ikke Dagfinn Høybråten de som tror at jeg kommer til å gi meg før jeg har avsluttet det jeg har begynt. Det er ikke min stil, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Høybråten har imidlertid en omfattende jobb foran seg som partileder. KrF fremstår for tiden som et sterkt polarisert parti, både når det gjelder politikk og kjemi i ledelsen. Jobben med å gjennvinne velgere og samle KrF bak en langsiktig strategi innebærer det som kan bli en smertefull omstillingsfase.

Kjipe målinger Men foreløpig utelukker ikke Høybråten noe som helst. Han avviser ikke en mulig liberal vridning i partiet, og han sier ikke lenger kategorisk nei til regjeringssamarbeid med Frp.

— Vi skal bidra til et regjeringsalternativ i 2013, dersom regjeringen holder så lenge. Vi vil velge det alternativet som gir mest KrF-politikk. Jeg utelukker ikke noe. Det er politikken som avgjør. Erfaringen fra hva som har skjedd med Høyre viser at ting forandrer seg fort i politikken. Det som er urealistisk nå kan bli realistisk med tid, sier Høybråten.

Spørsmålet om hvor motivert han er til å fortsette i partilederrollen, har Høybråten fått flere ganger de siste månedene. Han er tilsynelatende lei av spørsmålet. Men svaret er det klareste siden det nedslående resultatet ved forrige stortingsvalg

- Jeg har en jobb å gjøre som ikke er ferdig. Vi har hatt kjipe målinger, men vi har en langsiktig strategi for hvordan vi skal gjenvinne styrke. Derfor fortviler jeg ikke, sier Høybråten.

Skryter av Hansen Etter stortingsvalget uttalte nestleder Inger Lise Hansen at KrF måtte finne tilbake til det rause folkepartiet. Hansen ble senere utestengt fra et todagers strategiseminar i Stortingsgruppa, men fulgte i vinter opp med å ta til ordet for et mer moderne KrF, med ny Israel-politikk, ja til homofilt ekteskap, ja til EU og nei til partiets kristenkrav.

Dagbladet har siden belyst det interne KrF-kilder beskriver som store samarbeidsproblemer i ledelsen, og på KrFs oppsummerende pressekonferanse i juni stilte Høybråten for første gang opp uten nestlederne ved sin side. Nå skryter imidlertid Høybråten av Hansens utspill.

— Utspillet har skapt engasjement og temperatur i strategiprosessen vi nå er i gang med. Det ga luft i luka, sier Høybråten.

Han er ikke enig i beskrivelsen av samarbeidsproblemer i KrF-ledelsen, selv om han ikke legger skjul på at det er politiske forkjeller mellom de to.

— Det gir ikke et sannferdig bilde. Vi har politiske forskjeller og vi har forskjeller i stil. Men det skal vi klare å leve med. At vi viser uenighet er et sunnhetstegn, sier Høybråten
— Ulike veier, samme mål Høybråten mener det er lite dramatisk ved KrFs interne sjelekamp. De ulike veiene leder til samme mål, mener Høybråten, nemlig flere velgere.

— Denne debatten må vi tåle. Alle er opptatt av at partiet skal tiltrekke seg en større del av velgermassen enn det vi gjør i dag. Vi har hatt debatt om prinsipielle veivalg før, og partiet vil stille seg bak det vi kommer frem til gjennom strategiutvalget. Vi må i enda større grad være et folkeparti. Vi vil ikke bare være et høyre light, sier Høybråten.

Han erkjenner imidlertid at tiden ikke er på KrFs side. På tross av at de rødgrønne taper velgere så det suser, har ikke dette gagnet  KrF. Tvert imot. I Synnovates partibarometer for juni har KrF en oppslutning på 5,1 prosent, 0,4 prosentpoeng lavere enn stortingsvalget.

Høybråten understreker at KrF må fremstå som et troverdig alternativ igjen for å kunne vinne tilbake velgerne. Alternativet skal stå klart etter kommunevalget, lover Høybråten.

STILLER TIL GJENVALG: KrF-leder Dagfinn Høybråten, som tidligere i vinter ble kalt en nødløsning som partileder av statsviter Anders Todal Jenssen, utelukker verken at KrF tar en mer liberal retning eller et samarbeid med FrP, Arbeiderpartiet eller sentrum. Det eneste han utelukker er at han går av som partileder frivillig før neste Stortingsvalg. Foto: Håkon Eikesdal
STILLER TIL GJENVALG: KrF-leder Dagfinn Høybråten, som tidligere i vinter ble kalt en nødløsning som partileder av statsviter Anders Todal Jenssen, utelukker verken at KrF tar en mer liberal retning eller et samarbeid med FrP, Arbeiderpartiet eller sentrum. Det eneste han utelukker er at han går av som partileder frivillig før neste Stortingsvalg. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer