Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil legalisere all narkotika

- Vi må tenke annerledes, sier talsmann for skotsk politi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En talsgruppe for 7700 politifolk i Strathclyde-regionen i Skottland ber nå om at alle narkotiske stoffer, fra gruppe A til C legaliseres, melder den skotske avisa The Scottish Daily Mail.


Dette omfatter alt som hasj, kokain, amfetamin, ecstasy og heroin.

Bakgrunnen for utspillet er at politifolkene som arbeider direkte mot narkotikakriminalitet, ifølge avisa, har sett at deres arbeid ikke har fungert.

- Vi vinner ikke krigen mot narkotika, og nå må vi tenke annerledes for å takle problemet, sier politiinspektør James Duffy, talsmann og styreleder i organisasjonen Strathclyde Police Federation.

- Vis meg en eneste landsby som er dopfri, sier han til The Scottish Daily Mail.

Trygge salgskanaler

Ifølge organisasjonen blir flere titalls millioner kroner og store ressurser årlig kastet bort på arbeidet, uten gode resultater.

Nå vil politiet sidestille tung narkotika med andre lovlige rusmidler som alkohol og sigaretter. Håpet er å gjøre narkotikamisbruket tryggere for folk som har et problem.

VIL LEGALISERE: Skotske politifolk mener kampen mot narkomisbruket er tapt. Da er det bedre å legalisere bruken og få salget under kontrollerte former. Foto: SCANPIX
VIL LEGALISERE: Skotske politifolk mener kampen mot narkomisbruket er tapt. Da er det bedre å legalisere bruken og få salget under kontrollerte former. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvis vi legaliserer narkotika kan folk kjøpe det over disk. Det er tryggere enn å kjøpe det fra en langer som kan blande for eksempel rottegift inn i stoffet, sier Duffy.

Men organisasjonen møter kraftig motstand fra mange hold i Skottland.

Det skotske konservative partiets justispolitiske talsmann, Margaret Mitchell, kaller utspillet «uansvarlig».

- Jeg er opprørt over at en gruppe politimenn i det hele tatt kan overveie å støtte et slikt forslag når de vet hvilke problemer narkotikamisbruk medfører for familier og småsamfunn, sier Mitchell.

- Kirkegårdene er fulle av folk som trodde de kunne kontrollere narkotikabruken sin. En nulltoleranseholdning er hva vi venter fra politiet, sier hun.

Frykter flere dødsfall

Alistair Ramsey fra anti-narkotikaorganisasjonen Drug Wise støtter Mitchells utspill.

- I Storbritannia dør årlig 110 000 mennesker av tobakkrelaterte sykdommer og 40 000 av alkoholskader. Om vi skulle legge til stoffer vi vet er farlige, om ikke dødelige, blir det en stor økning i narkotika-dødsfall. Politiets utspill kan ikke være alvorlig ment, sier Ramsey.

Vil legalisere all narkotika

I fjor døde 232 mennesker av overdoser i Skottland, en økning fra 175 i 1996. Det er ifølge avisa 51 000 heroinmisbrukere i landet. Over 300 bruker jevnlig crack.

Dagbladet.no har forsøkt å få en kommentar fra James Duffy om utspillet i The Scottish Daily Mail, men vi får opplyst via hans sekretær at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media