Vil legalisere flaggbrenning

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil oppheve forbudet mot flaggbrenning. Det er godt nytt for Otto Jespersen og TV2-sjef Kåre Valebrokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jespersen tente i februar på USAs flagg i programmet «Torsdagsklubben» på TV2 i protest mot at USA hadde gått til krig mot Irak. Både TV2-sjefen og Jespersen ble anmeldt.

Riksadvokat Busch mener hensynet til ytringsfriheten kan tilsi at forbudet mot flaggbrenning (Straffelovens ' 95 1.ledd) blir opphevet, forutsatt at det ikke skaper folkerettslige problemer.

Riksvåpen

Det er i et notat til Justisdepartementet om ny straffelov at riksadvokaten kommer med denne nyheten. Busch henviser i sin begrunnelse til at både Straffelovkommisjonen og Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å oppheve forbudet mot å brenne fremmed stats flagg eller riksvåpen.

Dette skjer samtidig med at Busch har straffesaken mot Jespersen og Valebrokk liggende på sitt bord.

Oslo-politiet har etterforsket saken, etter at blant andre pastor Finn Henrik Larsen i Regnbuen Kristne Fellesskap i Lørenskog anmeldte Jespersen og Valebrokk for brudd på straffeloven.

Politi-krangel

Etterforskingen fikk en turbulent utgang i Oslo-politiet. Politijuristen, som ble satt på saken, mente at Jespersen og Valebrokk skulle gå et forelegg. Hans overordnede var imidlertid uenig i jusristens vurderinger, og han ble tatt av saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer