Vil legalisere flaggbrenning

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil oppheve forbudet mot flaggbrenning. Det er godt nytt for Otto Jespersen og TV2-sjef Kåre Valebrokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jespersen tente i februar på USAs flagg i programmet «Torsdagsklubben» på TV2 i protest mot at USA hadde gått til krig mot Irak. Både TV2-sjefen og Jespersen ble anmeldt.

Riksadvokat Busch mener hensynet til ytringsfriheten kan tilsi at forbudet mot flaggbrenning (Straffelovens ' 95 1.ledd) blir opphevet, forutsatt at det ikke skaper folkerettslige problemer.

Riksvåpen

Det er i et notat til Justisdepartementet om ny straffelov at riksadvokaten kommer med denne nyheten. Busch henviser i sin begrunnelse til at både Straffelovkommisjonen og Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å oppheve forbudet mot å brenne fremmed stats flagg eller riksvåpen.

Dette skjer samtidig med at Busch har straffesaken mot Jespersen og Valebrokk liggende på sitt bord.

Oslo-politiet har etterforsket saken, etter at blant andre pastor Finn Henrik Larsen i Regnbuen Kristne Fellesskap i Lørenskog anmeldte Jespersen og Valebrokk for brudd på straffeloven.

Politi-krangel

Etterforskingen fikk en turbulent utgang i Oslo-politiet. Politijuristen, som ble satt på saken, mente at Jespersen og Valebrokk skulle gå et forelegg. Hans overordnede var imidlertid uenig i jusristens vurderinger, og han ble tatt av saken.

En annen politijurist ble satt på saken. Dagbladet har tidligere skrevet at han skal ha innstilt overfor førstestatsadvokat Lasse Qvigstad i Oslo på at Jespersen og Valebrokk straffes med påtaleunnlatelse, som er laveste form for straff her i landet.

Qvigstads innstilling overfor riksadvokaten er ikke kjent.

En eventuell legalisering av flaggbrenning vil ikke få tilbakevirkende kraft.

Les også:

<B>BRANT FLAGG:</B> Otto Jespersen brant det amerikanske flagget i Torsdagsklubben på TV2 i fjor. Da brøt han loven.
<B>LEGALISERE:</B> Riksadvokat Tor Aksel Busch ønsker å legalisere "offentlig forhåning av en fremmed stats flagg eller riksvåpen".