TILTALT: Det tidligere samboerparet Eva-Karin Haugen (55) og Per Sten Andersen (74). Foto: PRIVAT
TILTALT: Det tidligere samboerparet Eva-Karin Haugen (55) og Per Sten Andersen (74). Foto: PRIVATVis mer

Vil legge all skyld på eks-samboeren

Den tidligere mattelæreren mener eks-samboeren skjulte TA Invest-tapene for ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tidligere samboerparet Per Sten Andersen (74) og Eva-Karin Haugen (55) styrte aksjespareklubben TA Invest som gikk til grunne i 2009.

De to er sammen tiltalt for bedrageri på 341 millioner kroner, alt tapte innskudd hos TA Invest sine medlemmer. Tiltalen lister opp 239 sparere som har tapt alt fra noen tusenlapper til nesten 20 millioener kroner.

Den tidligere mattelæreren Andersen mener ifølge sin forsvarer at Haugen ga ham feilaktig informasjon om investeringer og avkastning, uten at han visste om tapene i spareklubben. Selv ga han de oppblåste tallene, som viste store gevinster i aksjemarkedet, til hundrevis av aksjeklubbmedlemmer.

- Har det forferdelig - Andersen har det helt forferdelig, fordi han hele tiden trodde at det han rapporterte var riktig. Han har stolt på grunnlagsmateriale han fikk fra sin tidligere samboer, sier advokat Christian Hjort til Dagbladet.

Svært mange av spareklubbens medlemmer var familie og nære venner.

Dagbladet får opplyst at Haugens rolle bilr et sentralt poeng i forsvaret av Andersen. Hun sluttet som aksjemegler i Terrafond i 2004 for å styre med aksjekjøp i TA Invest i 2004, ifølge tiltalen.

Andersen har sagt seg skyldig i flere brudd på regnskapeloven, men ikke skyldig i bedrageri.

- Det var bare Haugen som hadde befatning med investeringene. Kommunikasjonen mellom dem fra den gang viser også at han ikke ble orientert sin eks-samboer om den relle situasjonen i TA Invest, sier Hjort.

Eks-samboeren Haugen hadde etter hvert lang bakgrunn som aksjemegler, blant annet fra Terrafond, da hun og Andersen drev aksjespareklubben TA Invest fra 1996 til konkursen i 2009. I 2009 rapporterte de at fondet hadde verdier for 532 millioner kroner.

- Når mener han å ha forstått at TA Invest ikke gikk med de solide overskuddene han fortalte medlemmene om?

- Det forstod Andersen da han ble pågrepet i april 2009. Dette var en måned etter at han trakk seg ut av TA Invest, sier Hjort.

SKYLDER PÅ SAMBOEREN: Tiltalte Per Sten Andersen i TA Invest i Oslo tingrett.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SKYLDER PÅ SAMBOEREN: Tiltalte Per Sten Andersen i TA Invest i Oslo tingrett. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

I dag startet saken i Oslo tingrett, der de to står under tiltale for brudd på bokføringsloven, verdipapirloven, straffeloven og regnskapsloven.

- Ikke skyldig Haugen jobbet blant annet i Terrafond, før hun sluttet i på begynnelsen av 2000-tallet og overtok handelen med aksjer i TA Invest. hun sagt seg ikke skyldig ifølge tiltalen og mener at hun forvaltet midlene i fondet til det beste for sparerne.

Hennes forsvarere er tilbakeholdne med å kommentere utspillet fra medtiltaltes forsvarer.

- Vi får bare høre hennes forklaring i retten om dette, sier Haugens forsvarer, Marianne Darre-Næss, til Dagbladet.

Penger til privat forbruk Flere hundre aksjesparere investerte sparepengene sine og pansatte hus for å finansiere innskuddene sine i spareklubben.

En del av aksjesparernes penger gikk trolig til å finansiere det daværende samboerparets private forbruk.

- Det er i dag vanskelig å fastslå hvor mye paret har forsynt seg av de investerte midlene og hvor mye investorene har tapt, sier Stenberg.

- Tiltalen bygger på at de har forledet investorer ved å fortelle om en avkastning som ikke var reell, sier aktor Christian Stenberg.