TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for overgrep mot tre gutter som alle var asylsøkere til Norge. Ludvigsen var fylkesmann i Troms da flere av forholdene skal ha skjedd, og han er tiltalt for å ha misbrukt til stilling for å få seksuell omgang. Her er han avbildet på Stortinget i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
TILTALT: Svein Ludvigsen er tiltalt for overgrep mot tre gutter som alle var asylsøkere til Norge. Ludvigsen var fylkesmann i Troms da flere av forholdene skal ha skjedd, og han er tiltalt for å ha misbrukt til stilling for å få seksuell omgang. Her er han avbildet på Stortinget i 2003. Foto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer

Svein Ludvigsen tiltalt:

Vil legge fram bildebevis og elektroniske spor

Tidligere statsråd Svein Ludvigsen risikerer 12 års fengsel for overgrep. Politiet lener seg blant annet på bilder og elektroniske spor i saken.

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen (72) nekter straffskyld for overgrep mot tre unge asylsøkere.

Ludvigsen ble i dag tiltalt «for å ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold». Han er også tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte psykisk utviklingshemming og ved misbruk av sårbare situasjoner. Statsadvokaten mener han utnyttet eller lurte de fornærmede til seksuelle ytelser.

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at Ludvigsen har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle overgrepene.

Risikerer tolv års fengsel

De seksuelle overgrepene omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen. Forholdene knytter seg i hovedsak til perioden da han var fylkesmann i Troms.

- Han ville ikke kommet i den utnyttelsesposisjonen uten å inneha den stillingen. Vi mener det er en årsakssammenheng mellom forholdet som er etablert og den seksuelle omgangen, sier statsadvokat Tor Børge Nordmo til Dagbladet.

Ifølge statsadvokaten er strafferammen for de til sammen fire tiltalepostene tolv års fengsel.

Sentralt i saken blir blant annet bilder, kommunikasjon og dokumenter politiet har fått tilgang på, og som de mener kan bevise at tidligere Ludvigsen (72) tvang til seg sex.

Nordlys (krever innlogging) skriver at Ludvigsens datamaskiner, skylagring og telefoner har vært gjennomgått med sikte på å finne samtalelogger og bilder som kan belyse saken.

På spørsmål om det i retten vil bli lagt fram ting som vil bevise at det har vært seksuell omgang, svarer Nordmo følgende til Nordlys:

- Ja, vi mener å kunne føre bevis for det.

- Bildebeviser?

- Nå er du inne på et detaljnivå som jeg ikke vil svare på, men når det gjelder bevissituasjonen så mener vi at de fornærmedes forklaring ikke står alene, fortsetter statsadvokaten.

PÅ FYLKESHUSET: Ifølge tiltalen fant minst et av overgrepene sted på fylkeshuset i Tromsø (bildet), mens han fortsatt var fylkesmann. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ FYLKESHUSET: Ifølge tiltalen fant minst et av overgrepene sted på fylkeshuset i Tromsø (bildet), mens han fortsatt var fylkesmann. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ludvigsen skal også ha oppsøkt de fornærmede på institusjoner, lurt dem til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata statsborgerskap og forledet de unge guttene til å tro at han kunne skaffe bolig.

- Overgrep på fylkehus

Ifølge tiltalen skjedde blant annet overgrep på Fylkeshuset i Troms da Ludvigsen var fylkesmann. I tillegg skal det ha skjedd overgrep på hoteller i Oslo, på et hotell i Tromsø, på Ludgvigsens hytte og hjemme hos ham.

Tiltalen beskriver også et overgrep som skal ha skjedd i en parkert bil på en parkeringsplass.

- Han stiller seg uforstående til forholdene som er beskrevet i tiltalen, og erkjenner overhodet ikke det straffbare i den. Samtidig er han innstilt på at det kan være greit å få denne saken lagt fram for retten, slik at han kan få forsvart seg, sier hans forsvarer Ulf E. Hansen til Dagbladet.

Han sier videre at Ludvigsen opplever det som vanskelig at det er tatt ut tiltale mot ham, men at han er innstilt på å møte i retten og bestride det han er anklaget for.

- Det er selvfølgelig en ekstra belastning når det også smøres ut over avisene med fullt navn og bilde, sier forsvareren til Dagbladet.

- Overmakt

Forholdene skal ifølge tiltalen ha skjedd i perioden 2011–2017 for to av de fornærmede og sommeren/høsten 2014 for den andre fornærmede. Den første anmeldelsen kom allerede i 2015. I januar i år ble han etterforsket, og saken er blitt etterforsket i omkring et år.

- Sentralt i bestemmelsen er at det foreligger et overmaktsforhold. I tiltalen er det både beskrevet misbruk av stilling, tillitsforhold og psykisk utviklingshemming. Aldersforskjellen og hans posisjon har betydning, og det er flere momenter som underbygger en overmakt i forholdet, sier statsadvokaten til Dagbladet.

I tiltalen skriver statsadvokaten at Ludvigsen «seremonielt hadde overlevert norske statsborgerskap til ham og forledet N.N. til å tro at han hadde makt og myndighet til å gi og frata ham hans statsborgerskap».

Ingen av de fornærmede var under seksuell lavalder da forholdene skal ha skjedd mellom 2011 og 2017, aldersforskjellen mellom Ludvigsen og de tre var imidlertid mellom 40-50 år.

I BILEN: Tiltalen beskriver et overgrep som skal ha skjedd i en parkert bil på en parkeringsplass ved denne veien i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I BILEN: Tiltalen beskriver et overgrep som skal ha skjedd i en parkert bil på en parkeringsplass ved denne veien i Tromsø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Svært ubehagelig

- Min klient har det svært vanskelig, skriver Gunhild Bergan, bistandsadvokat for en av de fornærmede til Dagbladet.

- Min klient har opplevd det som svært ubehagelig og tøft å bidra til politiets etterforskning. Nå ser han fram til at den blir avsluttet, slik at han kan få lagt den bak seg, sier advokat Håvard Flatland, som representerer en av de andre til NTB.

Beate Arntzen er bistandsadvokat for en mann i 30-åra som anmeldte Ludvigsen i 2015.

- Det var veldig vanskelig å skulle anmelde i 2015, men i dag er han veldig glad for at han turte å gjøre det, sier Arntzen til Nordlys.

- Alle leser nå om denne saken, og det er nok tøft for ham. Likevel er han lettet over at det nå er tatt ut tiltale, sier Arntzen.

Statsadvokat Tor Børge Normo sier til Dagbladet at han ønsker å få saken opp for Nord-Troms tingrett før sommeren.