STRIDSLEI: 1. nestleder Ola Borten Moe håper partiet er ferdig med gjørmebadet. Nå vil han se framover. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STRIDSLEI: 1. nestleder Ola Borten Moe håper partiet er ferdig med gjørmebadet. Nå vil han se framover. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Vil legge «gjørmebadet» bak seg

Ola Borten Moe vil se framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ola Borten Moe gikk seirende ut av den bitre nestlederstriden i Senterpartiet. Han danket ut motkandidaten Anne Beathe Kristiansen med 160 mot 142 stemmer - et resultat som er knappe åtte stemmer over det nødvendige flertallet.

På spørsmål fra Dagbladet om hva han tenker om det jevne resultatet, svarer Borten Moe.

- Jeg tenker at valget er gjort, og nå må vi komme oss videre.

- Vil du gjøre noe annerledes som nestleder?

- Jeg kommer fortsatt til å bidra med det jeg kan av innspill og kompetanse. Jeg håper at jeg kan være med å bygge partiorganisasjonen. Vi trenger å bli flere, og så får vi se. 

- En del av kritikken går på din arbeidsstil, vil du gjøre noe annerledes der?

- Vel, jeg føler vel på sett og vis at det påligger en del ansvar på andre. Det er en del dunkle påstander, som det er vanskelig å kommentere. Men jeg er helt sikker på at alle i ledelsen kommer til å gjøre alt i vår makt for å trekke dette lasset sammen.

- Da du talte til landsmøtet etter at seieren var sikret, sa du at det vil være meningsløst å utrope noen seierherrer etter dette. Kan du utdype?

- Det er vel mer en erkjennelse av at dette har vært en prosess over tid som ikke kan karakteriseres som partibyggende. Og det har jeg stor respekt for, og det tror jeg også resten av partiet vet og forstår. Nå er det uansett viktig å bruke tid på å samle oss og trekke lasset i lag. Det tror jeg kommer til å gå bra.

«Gjørmebad» Han ønsker ikke å si særlig mye om hva han tenker gikk galt, men han nøler ikke med å omtale prosessen fram til dagens ekstraordinære landsmøte som «et gjørmebad». Overfor en rekke medier avviser Ola Borten Moe at striden har handlet om politikk - den har handlet om person, er hans analyse.

På spørsmål om hva han mener gikk galt, lyder svaret:  

- Jeg har ikke tenkt å begi meg inn på en vurdering av det nå. Nå er det først og fremst tid for å se framover. Det er brukt nok tid på å se i speilet, nå er det tid for å få på vindusviskerne og landlysene, og gi gass, sier han til Bergens Tidene. 

- Jeg tror gemyttene i partiene kommer til å roe seg mye fortere enn mange kanskje tror. Vi møttes ikke her som et dypt splittet parti, vi drar heller ikke herfra som et dypt splittet parti, fortsetter han.   

Om forholdet til tidligere partileder Liv Signe Navarsete, som fortsetter som stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane, sier han:

- Det kommer til å bli greit. Liv Signe er en av våre stortingsrepresentanter, og en av våre sentrale tillitsvalgte. Og jeg kommer til å samarbeide med henne, både som gammel partileder og som medlem av stortingsgruppa.

- Vi ble nok forsøkt brukt Tvinnereim var den som beveget seg nærmest et oppgjør med de arbeidsmetodene mange i partiet er frustrerte over. Da hun holdt sin tale til landsmøtet i forkant av valget, sa hun:

- I denne prosessen har jeg ikke stilt noe ultimatum. Men jeg liker ikke å bli brukt i et taktisk spill om stemmer sammen med stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordaas. Flere, også i valgkomiteen, har bedt meg om ikke å stille til valg som 2. nestleder i dag. For meg ble det rett og slett feil. Men jeg stiller til valg som 1. nestleder, og jeg ønsker å velges som det. Jeg ber derfor landsmøtet ydmykt om at den åpenheten jeg viste komiteen ikke brukes mot meg, og at de som ønsker meg som 1. nestleder, stemmer på meg som 1. nestleder.

Etterpå måtte hun svare for spill-påstandene. Hennes motstander til 2. nestledervervet kommenterte det samme overfor pressen:

- Det er nok sånn at Anne Beathe og jeg har blitt brukt, eller forsøkt brukt. Også har vi begge valgt å være veldig ryddige. Og jeg synes det er godt å vite at vi ikke har gjort noen fremstøt på spill, men har framsnakket partiet og politikken. Og dermed løftet partiet, sa Janne Sjelmo Nordås.

Tvinnereim fikk spørsmål om hvem hun siktet til, da hun i sin tale til landsmøtet tok et oppgjør med det hun mener har vært et taktisk spill om stemmer, men hun trakk hun på skuldrene, og sa heller:

- Jeg tror det var greit med en kampvotering om dette, og jeg gratulerer Ola med seieren.

- Jeg er veldig glad for at det ble kjørt et ryddig løp i tråd med det valgkomiteen hadde innstilit, og at vi slapp noe mer usikkerhet og spill på slutten. Dette er ryddig og realt, og det er landsmøtet som bestemmer til slutt, og det er vi veldig komfortable med, sa Tvinnereim.

- Angrer du på at du også stilte som 2. nestleder?

- Nei, jeg angrer ikke på det. Jeg er selvfølgelig skuffet over at jeg ikke ble valgt til 1. nestleder, men det var jevnt. Og jeg tror det var godt at vi fikk den voteringen.

I motsetning til Ola Borten Moe, som bare sa seg aktuell som 1. nestleder, stilte Tvinnereim også som 2. nestleder. På spørsmål om hun falt for eget grep, svarte hun:

- Det skal ikke jeg si noe om. Jeg ser ikke bort fra at det var noen som tenkte taktisk. Men sånn er det. Jeg sa meg villig til å gjøre en jobb for partiet der valgkomiteen ville ha meg.