Vil legge ned asylmottak

TROMSØ (Dagbladet): Hver dag blir østeuropeiske asylsøkere i Kvæfjord i Troms tatt i nasking. Og politiet mistenker dem for å stå bak flere store innbrudd. Det har fått lokalbefolkningen til å se rødt. Nå vurderer ordføreren å legge ned hele mottaket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir i så fall første gang en kommune legger ned et asylmottak.

Men i Kvæfjord er folk lei av kriminelle asylsøkere. Antall vinningsforbrytelser har steget med 500 prosent første kvartal i år. Sigaretter, toalettartikler og sjokolade forsvinner daglig fra butikkhyllene. To ganger har asylsøkere brutt seg inn i Esso-stasjonen i kommunen. For to uker siden brøt de seg inn i en storkiosk. Til sammen har de tatt med seg verdier for 200000 kroner. Også privatpersoner blir frastjålet penger og eiendeler. Folk har folk begynt å låse dørene på dagtid, og asylmottaket har ansatt vektere for å passe på kriminelle beboere.

Fremmedfrykten

- Jeg går inn for å legge ned mottaket dersom ikke situasjonen bedrer seg, sier ordfører Asbjørn Olafson.

I dag skal politikere, UDI og lokalbefolkningen diskutere framtida til mottaket.

- Jo lenger dette får pågå, desto vanskeligere blir det å forsvare asylmottaket, sier ordføreren, som selv har jobbet som leder på asylmottak.

- Jeg merker at fremmedfrykten øker. Folk uttaler seg negativt om utlendinger generel, og det er veldig beklagelig.

Gikk til aksjon

Nå har bygdefolket selv tatt affære. Da storkiosken ble rundstjålet for to uker siden, gikk 30 personer til aksjon mot asylmottaket. Der fant de tjuvegods for 70000 kroner og 25000 smuglersigaretter.

Seks ukrainere er nå mistenkt for tjuveriet. Politiet gir lokalbefolkningen full støtte etter aksjonen.

- Det er helt greit å handle slik, så lenge det ikke rammer uskyldige, sier lensmann Torbjørn Ingebrigtsen.

- Kriminaliteten som blir begått av en gruppe asylsøkere fra Øst-Europa, begynner nå å bli svært alvorlig, sier Ingebrigtsen.

Det bor 130 mennesker fra 20 land på mottaket i Kvæfjord.

UDI forstår

UDI forstår at folk i Kvæfjord er lei av de kriminelle asylsøkerne, men håper å få beholde mottaket.

- Både vi og politiet øker nå innsatsen for å sende hjem mennesker som har fått avslag på asylsøknadene sine. De som skaper trøbbel i Kvæfjord, er østeuropeere som ikke har krav på opphold og skal ut, sier Even Aronsen, nestleder ved UDI Regionkontor nord.