Vil legge ned kyllingindustrien

Teodor Bruu er talsperson i Grønn Ungdom og har aldri besøkt et kyllinghus. Nå håper han å få med seg moderpartiet på å legge ned norsk kyllingindustri.

LEGG NED: Teodor Bruu er talsperson for Grønn Ungdom og mener de individene det er flest av i Norge med følelser er kyllinger. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- De fleste individene med følelser og familie i Norge er dyr. Flesteparten av dem igjen er kyllinger, sier Teodor Bruu, talsperson for Grønn Ungdom.

Denne helgen er det landsmøte i Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Bruu håper der å få med seg moderpartiet på Grønn Ungdoms forslag på å legge ned hele kyllingindustrien i Norge.

Ikke vært i kyllinghus

Billige kyllingfileter skal det bli en slutt på. Til det er dyrevelferden for dårlig.

- 65-70 millioner kyllinger lever en måned før de slaktes hvert eneste år. Kyllingene vokser så fort at de får skader på beina skader på organer og nærmest faller og omkommer under egen kroppsvekt. Det vi ber MDGs landsmøte om å gjøre er å ta dette innover seg og legge ned driften som likner mest på en industri og minst på landbruk, sier Bruu.

- Har du selv vært i et kyllinghus?

- Det har jeg ikke, det er vanskelig å komme inn i dem, men jeg har sett bilder. Og jeg tror man kan konkludere etter å ha sett bilder også. Tallenes tale er klare. Det er uhelse og mange individer det er snakk om, sier Bruu.

Vi tar kontakt med Norsk Kylling, en av Norges største produsenter av kyllingkjøtt og egg. Selskapet er heleid av Rema 1000 og selger kyllingkjøtt under merkenavnet Solvinge.

Norsk Kylling inviterer

Da Norsk Kylling får høre at Grønn Ungdom-Bruu vil legge dem ned og aldri har vært i et kyllinghus, sitter ikke invitasjonen langt inne.

- Her må vi bare bli enige om en dato som passer for begge parter! Norsk Kylling inviterer gjerne Teodor Bruu på besøk for å se innsida av et kyllinghus og hvordan vår kyllingproduksjon fungerer, uttaler Karen Gunnes, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Kylling.

Og invitasjonen til Trøndelag tas imot på like strak arm fra Teodor Bruu.

- Dette takker jeg ja til. Jeg er 100 prosent med, sier Bruu.

- Hva forventer du å se og oppleve under besøket?

- Når man kommer på en omvisning til en industri viser de fram glansbilde av det. Jeg forventer ikke å se kyllinger med brekte bein som hakker på hverandre. Men jeg forventer å se det de ikke klarer å fikse så lett, tettheten kyllingene opplever, mangelen på lys og plass i kyllingfabrikken, sier Bruu.

Norsk Kylling avviser Bruus virkelighetsoppfatning og trekker fram at de nylig la om til en ny kyllingrase, Hubbard, som innebærer et framskritt for dyrevelferden. Med den nye rasen trenger bedriften tre millioner færre individer for å oppnå samme mengde kjøtt.

Vil utvide menneskerettighetene

Kyllinghuset inneholder en rekke installasjoner som kyllinger finner attraktivt, lover Gunnes i Norsk Kylling.

- Kyllingene beveger seg aktivt i fjøset og er en ivrig bruker av miljøberikelser som vagler, høyballer, hakkeblokker, klatrestativ og strøbad, sier Gunnes.

Bruu i Grønn Ungdom er ikke overbevist, og mener vi som samfunn bør bevege oss i retning av å humanisere dyr.

- Vi er kommet til et punkt i menneskehetens historie der vi har gitt flere og flere menneskegrupper rettigheter. Som et rikt land der de fleste har det bra, bør vi utvide det til dyrene vi har ansvar for og gi dem et minimum med velferd, sier Bruu.