Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil legge ned Politidirektoratet

Marit Arnstad (Sp) mener politidirektøren har blitt for mektig - på bekostning av politikerne.

PÅ POLITIKERNES BEKOSTNING: - Det blir tydeligere og tydeligere at Politidirektoratet overtar funksjoner fra politidistriktene, men også at de prøver å ta en sterkere rolle i utformingen av selve politikken, på bekostning av politikerne, sier Senterpartiets Marit Arnstad. Partileder Trygve Slagsvold Vedum til venstre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
PÅ POLITIKERNES BEKOSTNING: - Det blir tydeligere og tydeligere at Politidirektoratet overtar funksjoner fra politidistriktene, men også at de prøver å ta en sterkere rolle i utformingen av selve politikken, på bekostning av politikerne, sier Senterpartiets Marit Arnstad. Partileder Trygve Slagsvold Vedum til venstre. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en rekke oppslag om Politidirektoratet i Dagbladet og andre medier, mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad at politidirektør Odd Reidar Humlegård har blitt for mektig.

- Men det er ikke bare hans skyld. Flertallet har gitt ham fullmakter som jeg mener at en politidirektør ikke bør ha, sier den tidligere Sp-statsråden til Dagbladet.

«Stat i staten» Arnstad mener en Difi-evaluering fra 2013 gjorde det tydelig at Politidirektoratet ikke har nådd målene fra opprettelsen i 2001. Hun nevner fire punkter hvor hun mener direktoratet har mislykkes.

- De har ikke funnet sin plass mellom Justisdepartementet og de operative leddene, politidistriktene. Det andre er at det virker som at direktoratet bare eser ut, både når det gjelder midler og antall ansatte, uten at det blir en mer effektiv ledelse, sier hun.

Arnstads punkt nummer tre er at klare politiske føringer ikke blir fulgt, og hun spør om direktoratet har blitt en «stat i staten».

- Det fjerde er at det ser ut som Politidirektoratet ønsker å styre hvilken informasjon det politiske systemet skal få om hva som foregår i politiet, sier hun.

- Bør nedlegges Med det siste sikter hun til ABC nyheters sak i forrige uke om at Politidirektoratet prøvde å få politimester Torbjørn Aas til ikke å vitne for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Det blir tydeligere og tydeligere at Politidirektoratet overtar funksjoner fra politidistriktene, men også at de prøver å ta en sterkere rolle i utformingen av selve politikken, på bekostning av politikerne, sier Arnstad.

På direkte spørsmål bekrefter Arnstad at hennes konklusjon er at direktoratet bør nedlegges. Dermed tar hun kritikken fra partifellen Per Olaf Lundteigen et skritt videre.

- I dag er det en kultur i politiet hvor Politidirektoratet spiser seg mett, og det som er til overs blir sendt til politidistriktene, sa Lundteigen til i Dagbladet i forrige uke.

- Enøyd Nå mener Arnstad at også Høyre og Arbeiderpartiet bør innse at direktoratet ikke har svart til forventningene.

Etter at det nå blir 12 store politidistrikter i Norge, mener hun at en rekke av oppgavene bør kunne desentraliseres til disse, og at samordningsfunksjoner bør kunne ivaretas av Justisdepartementet.

Hun sier dette om utviklingen i Politidirektoratet under dagens politidirektør, Odd Reidar Humlegård:

- Direktoratet har blitt veldig enøyd opptatt av struktur, framfor kultur og ledelse.

Politidirektoratet finner det «ikke riktig å kommentere Arnstads synspunkter».

I HARDT VÆR: Politidirektør Odd Reidar Humlegård.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I HARDT VÆR: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!