Vil legge skylda på jentene?

I ni uker skal aktorene slåss med forsvarerne og tiltalte. I retten vil det komme fram at politiet tror at verken Per Kristian Orderud eller Lars Grønnerød var i kårboligen da Anne Orderud Paust og hennes foreldre Marie og Kristian Magnus Orderud ble likvidert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet blir da om statsadvokatene vil hevde at Veronica eller halvsøsteren Kristin - eller begge to - var i kårboligen.

Statsadvokatene håper at en av de fire tiltalte sprekker, og vil samtidig få en av dem til å forklare seg negativt om en av de andre. Da får vi kanskje vite hva som egentlig skjedde i kårboligen på Orderud gård.

Skulle ikke statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn S. Maurud klare å få de tiltalte til å fly i tottene på hverandre, er det ikke usannsynlig at Nes herredsrett vil finne samtlige fire skyldige.

Men da får vi kanskje aldri vite hvem som var i kårboligen og likviderte Anne Orderud Paust og hennes foreldre Marie og Kristian Magnus Orderud.

Motstrid

Et vesentlig poeng blir hvor lenge forsvarerne klarer å spille på lag mot statsadvokatene. En rekke situasjoner vil oppstå hvor de tiltalte ikke har sammenfallende interesse.

Da kan absolutt alt skje. Faktisk kan en av de tiltalte komme til å nagle en av de andre til saken.

Selv om søstrene Veronica og Kristin har noe av det samme blodet i årene, er det ikke mye som tyder på at de vil møte hverandre med ekte halvsøskenkjærlighet.

Hittil har advokatene Cato Schiøtz og Frode Sulland - som representerer ekteparet Orderud - ikke hatt motstrid. De to har, ifølge Schiøtz, hittil samarbeidet nært.

Men den dagen Veronica og Per Kristian Orderud har forskjellige interesser i saken, kan mye skje. Kanskje kommer en av dem til å prate om ektefellen.

Advokatene Tor Kjærvik (Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer) og Steinar Wiik Sørvik (Lars Grønnerøds advokat) har ikke sammenfallende interesse med hverandre. Og i hvert fall ikke med ekteparets forsvarere. Noe som åpner for mange harde slag.

Dårlig kjemi

De som kjenner både advokatene og aktoratet rimelig godt, mener at kjemien mellom Thue og Maurud på den ene siden, og spesielt Cato Schiøtz og Frode Sulland på den andre, er dårlig, og at det kan skjære seg fullstendig.

I juristmiljøet gir det ikke store odds at forholdet mellom aktoratet og de to forsvarerne blir vrient.

Hvis en av de fire virkelig er uskyldig, vil vedkommende kunne ha alt å tjene på å legge kortene på bordet og fortelle hva han eller hun vet.

For aktoratet vil forklaringen og utspørringen av Lars Grønnerød uten tvil bli mest spennende.

Grønnerød kan forklare seg både inn og ut av drapssaken. Klarer 42-åringen fra Oslo å gi en troverdig forklaring på at han ordnet et av våpnene, men samtidig ikke visste om drapene, har han en god sak.

I beste fall kan Grønnerød - for hans del - bli dømt for brudd på våpenloven.

Noen uker i fengsel er vitterlig nok noe annet enn 21 år. Det betinger at Grønnerød kan reise tvil om han var med på planlegge henrettelsene.

Alt kan skje

En rettsforhandling er ingen regissert teaterforestilling hvor en kan forutse hva som kommer til å skje i neste akt. De fire tiltalte skal forklare seg, samtidig med at de andre sitter og stirrer dem inn i hvitøyet.

Da kan det meste skje. Alle fire har signalisert at de vil forklare seg i retten og ikke benytte muligheten til å nekte.

For de tiltalte kan rettsforhandlingen utvikle seg til noe som likner en «standuptragedie», hvor de helt overraskende blir naglet til drapstiltalen av en av sine medtiltalte.

SKAL SLÅSS: Statsadvokat Olav Helge Thue forbereder seg nå til ni ukers slåsskamp mot forsvarerne.