FORSLAG: Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSLAG: Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Vil lempe på personvernet for å kjempe mot organisert kriminalitet

Anette Trettebergstuen om kampen mot organisert kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anette Trettebergstuen (Ap), som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er ikke imponert over forslaget Høyres Hårek Elvenes fremmet i Dagbladet i forrige uke

Elvenes foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Justisminister Anders Anundsen (Frp) støttet forslaget, som han kalte «meget aktuelt».

- Fjernet tiltak Trettebergstuen mener at forslaget mest av alt viser at «høyresida nå løper desperat rundt etter løsninger».

- Vi fra Arbeiderpartiet er med på alle gode ideer som kan få etatene til å jobbe bedre sammen for å ta kjeltringene. Men det er spesielt for regjeringen for å komme med nye tiltak for å ta store aktører, når de samtidig legger opp til at det blir mer grobunn for slik kriminalitet, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun henviser til regjeringens varslede endringer i arbeidsmiljøloven — som AP mener vil gjøre det vanskeligere å drive lovlydig, og mer fristende å drive svart.

- Regjeringen fjerner tiltak mot sosial dumping, tiltak som vi vet bidrar til å øke problemene. Vi må ta problemet ved rota, det nytter ikke å kontrollere seg ut av problemet på denne måten. Jeg savner en grunnleggende analyse av det problemet handler om, sier Trettebergstuen.

Mafiatilstander At det trengs tiltak er alle enige om:

Politiet bekrefter et vedvarende, stort problem med organisert arbeidslivs- og økonomisk kriminalitet i Norge. Sosial dumping, skattesvindel, steinleggere som tjener millioner av svarte kroner og mafiatilstander i flere bransjer er realiteten i Norge i 2014.

Elvenes har også tidligere kritisert det han mener er dårlig samhandling mellom politiet, Skatteetaten, tollvesenet og Arbeidstilsynet. Og Trettebergstuen er enig med Elvenes i at samarbeidet mellom kontrolletatene må bli bedre.

FREMMET FORSLAG: Hårek Elvenes (H) foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FREMMET FORSLAG: Hårek Elvenes (H) foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har etterlyst det en stund, men mener vi nå er godt i gang. Kontrolletatene hadde nylig en stor konferanse der målet var hvordan man kan samordne bedre. Der var jeg også, og dette er akkurat det vi trenger — mer og bedre samarbeid på tvers av etatene.

Fire på personvernet Trettebergstuen mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold. Ved å fire ørlittegrann på personvernet vil hun gjøre det lettere for etatene å dele informasjon om kriminelle.

- Vi må gi kontrolletatene de verktøyene de trenger. Da er det noen interessante debatter som oppstår, også om personvern. Om vi mener at kontrolletatene skal kunne utveksle opplysninger for å ta kjeltringer og varsle hverandre, må vi gi dem verktøyene de trenger, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Stortinget må ta noen diskusjoner om utveksling av opplysninger og personvern. Når etatene skal gjøre det vi ber dem om å gjøre, må Stortinget ta debattene om hvor grensene går. Alle har noe å tjene på at de får samarbeide mer effektivt.

STØTTE: Justisminister Anders Anundsen støttet Elvenes' forslag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTE: Justisminister Anders Anundsen støttet Elvenes' forslag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer