FORSLAG: Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSLAG: Anette Trettebergstuen (Ap) mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold i kampen mot organisert, økonomisk kriminalitet i arbeidslivet. Transportbransjen er en av flere bransjer med store utfordringer. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Vil lempe på personvernet for å kjempe mot organisert kriminalitet

Anette Trettebergstuen om kampen mot organisert kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anette Trettebergstuen (Ap), som sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er ikke imponert over forslaget Høyres Hårek Elvenes fremmet i Dagbladet i forrige uke

Elvenes foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Justisminister Anders Anundsen (Frp) støttet forslaget, som han kalte «meget aktuelt».

- Fjernet tiltak Trettebergstuen mener at forslaget mest av alt viser at «høyresida nå løper desperat rundt etter løsninger».

- Vi fra Arbeiderpartiet er med på alle gode ideer som kan få etatene til å jobbe bedre sammen for å ta kjeltringene. Men det er spesielt for regjeringen for å komme med nye tiltak for å ta store aktører, når de samtidig legger opp til at det blir mer grobunn for slik kriminalitet, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun henviser til regjeringens varslede endringer i arbeidsmiljøloven — som AP mener vil gjøre det vanskeligere å drive lovlydig, og mer fristende å drive svart.

- Regjeringen fjerner tiltak mot sosial dumping, tiltak som vi vet bidrar til å øke problemene. Vi må ta problemet ved rota, det nytter ikke å kontrollere seg ut av problemet på denne måten. Jeg savner en grunnleggende analyse av det problemet handler om, sier Trettebergstuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mafiatilstander At det trengs tiltak er alle enige om:

Politiet bekrefter et vedvarende, stort problem med organisert arbeidslivs- og økonomisk kriminalitet i Norge. Sosial dumping, skattesvindel, steinleggere som tjener millioner av svarte kroner og mafiatilstander i flere bransjer er realiteten i Norge i 2014.

Elvenes har også tidligere kritisert det han mener er dårlig samhandling mellom politiet, Skatteetaten, tollvesenet og Arbeidstilsynet. Og Trettebergstuen er enig med Elvenes i at samarbeidet mellom kontrolletatene må bli bedre.

FREMMET FORSLAG: Hårek Elvenes (H) foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FREMMET FORSLAG: Hårek Elvenes (H) foreslo å etablere et trusselsenter - etter modell fra samarbeidet mellom E-tjenesten og PST - for å bedre samarbeidet mellom kontrolletatene i kampen mot økonomisk kriminalitet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har etterlyst det en stund, men mener vi nå er godt i gang. Kontrolletatene hadde nylig en stor konferanse der målet var hvordan man kan samordne bedre. Der var jeg også, og dette er akkurat det vi trenger — mer og bedre samarbeid på tvers av etatene.

Fire på personvernet Trettebergstuen mener personvernet — til en viss grad — må vike, for å gi kontrolletatene bedre arbeidsforhold. Ved å fire ørlittegrann på personvernet vil hun gjøre det lettere for etatene å dele informasjon om kriminelle.

- Vi må gi kontrolletatene de verktøyene de trenger. Da er det noen interessante debatter som oppstår, også om personvern. Om vi mener at kontrolletatene skal kunne utveksle opplysninger for å ta kjeltringer og varsle hverandre, må vi gi dem verktøyene de trenger, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Stortinget må ta noen diskusjoner om utveksling av opplysninger og personvern. Når etatene skal gjøre det vi ber dem om å gjøre, må Stortinget ta debattene om hvor grensene går. Alle har noe å tjene på at de får samarbeide mer effektivt.

STØTTE: Justisminister Anders Anundsen støttet Elvenes' forslag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STØTTE: Justisminister Anders Anundsen støttet Elvenes' forslag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer