Vil lese «Sataniske vers» i moské

- De bør vite hva det er de fordømmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Debatten om moské-bygg går høyt i Tyskland.

Nå heller den kjente tyske journalisten Günter Wallraff bensin på bålet: Han vil nemlig lese fra Salman Rushdies «Sataniske Vers» i en moské i Köln, sier han til avisen Kölner Stadt-Anzeiger (KSA), den største avisen i storbyen.

Wallraff mener at enhver som aksepterer fatwaen mot Rushdie i det minste må kjenne innholdet i boka, og derfor vil han lese høyt fra den.

- Jeg gjør det med politibeskyttelse hvis jeg må. «Sataniske vers» er et litterært mesterverk som bør leses og diskuteres i den muslimske offentligheten. Nå fordømmer de noe som de ikke kjenner, sier journalisten til KSA.

Det var den iranske religiøse lederen Ajatollah Khomeini som i 1989 uttalte et fatwa, en drapstrussel, overfor forfatteren Rushdie.

- Man må ta ledelsen i moskéen, det tyrkisk-islamske instituttet for religion (Ditib), på alvor når de sier at de vil åpne opp og invitere til kulturell arrangementer i moskeen, sier Walraff i et intervju med Kölner Stadt-Anzeiger.

Wallraff var med på å gi ut den tyske utgaven av Rusdies bok på 90-tallet og skjulte også forfatteren hjemme hos seg da han lå i dekning på grunn av truslene.

Drapstruslene er relle, og har truffet noen av dem som har jobbet med boka: I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem. Rushdies japanske oversetter ble blir skutt og drept, og bokas italienske

Å walraffe: Günter Wallraff er kjent for sine journalistiske metoder: Han har arbeidet i forskjellige bedrifter under dekknavn
og med forkledning, for å kunne gi et direkte og uforfalsket bilde av forholdene. Nå vil han lese fra "Sataniske vers" i en moské. Foto: Scanpix
Å walraffe: Günter Wallraff er kjent for sine journalistiske metoder: Han har arbeidet i forskjellige bedrifter under dekknavn og med forkledning, for å kunne gi et direkte og uforfalsket bilde av forholdene. Nå vil han lese fra "Sataniske vers" i en moské. Foto: Scanpix Vis mer

oversetter ble angrepet med kniv, men overlevde.

Wallraff hevder at Ditib, som bygger den nye stor-moskéen i Köln, ikke har oppfattet planen hans som provokasjon, og at de diskuterer forslaget seriøst.

Pressetalsmannen i Ditib, Bekir Alboga bekrefter at han prinsipielt ikke utelukker en slik høylesning, men at styret må avgjøre saken, skriver KSA.

Fatwaen mot Rushdie er fortsatt gyldig.

I DEKNING: Den britiske forfatteren Salman Rusdie lå lenge i dekning på grunn av drapstruslene han mottok på grunn av boka "Sataniske vers", en bok som mange muslimer oppfatter som blasfemisk. Rushdie er født i India.
FORTSATT FATWA: I juni i år ble Salman Rusdie slått til ridder av Dronning Elisabeth for sin innsats for litteraturen. Her protesterer muslimer i Pakistan mot utnevnelsen.