Vil leve livet

Navn: Espen Brodin Alder: 45Yrke: IT-gründer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er drøye tjue år fra normal norsk pensjonsalder og kunngjør for all verden at han trekker seg tilbake fra yrkeslivet etter tre år i ledelsen av Fast, Norges og et av verdens raskest voksende internettselskaper. Hans formue blir stipulert til 820 millioner kroner, men han har ikke tenkt å selge seg ut - ennå.

I stedet vil han seile på livets hav. Han har kontrahert en Swan 60 til en verdi av 20 millioner. Den skal bli hans hjem «i Europa», forteller han til Dagboka. Han skal finne fram til et dugelig mannskap og gjøre svanen til den raskeste fuglen på verdenshavene. Det er ikke riktig, som Aftenposten skrev i går, at han fikk sparken fordi han er for lat. Det er styreformann i selskapet, Thomas Fussell, som skal være kilden.

- Hvis han har sagt noe slik, må det være en spøk. Og journalister har vel ikke sans for humor? spør han.

Vi sier vi ikke har det, spesielt ikke hvis spøken går ut over oss selv. Han slår videre fast at mediebransjen er dønn konservativ, som journalistene. Den som ikke er åpen og innovativ vil få et brutalt møte med den nye virkelighet. Utfordringene kommer ikke fra nettavisene, som vi kjenner i dag. Men han ser for seg en elektronisk skjerm som du etter bruk kan rulle sammen og putte i lomma. Utspent, og ved hjelp av en liten antenne på siden, vil den få så god oppløselighet og hastighet at den vil gi samme følelse som papir. Fordelen den har, framfor papir, er at den vil sette deg i stand til å lage din egen avis, basert på dine stoffpreferanser.

Vi spør når Norske Skog og andre papirprodusenter kan begynne å pakke sammen. Om femti år? Nei da, kanskje det tar fem, kanskje ti år. Men neppe mer, sier han skråsikkert. En liknende utvikling er å forvente i bokbransjen. Hva skal vi da bruke bokhyllene til?

Han er magister i filosofi, skrev sin oppgave om «Indirekte kommunikasjon som kunstformidling». Han sier at filosofi ikke har noe med vitenskap å gjøre og gir belegg, ikke bare fra Sokrates: «Det eneste jeg vet, er at jeg intet vet», men også Descartes og Kierkegaard. Da han ikke fikk prosjektmidler til å fortsette sitt arbeid med Wittgenstein, søkte han jobb hos Arthur Anderson. Da han kom til konferanse, ga han konsulentfirmaet en time å bestemme seg på. Før seksti minutter var gått, ringte de og sa: - Vi er dessverre kommet fram til at vi må ansette Dem.

Resten er historie for gutten, som kommer fra Bekkelaget i Oslo, er skilt og har fire barn.