<strong>SITTER FAST:</strong> Bildet av måka som har klart å sette fast nebbet sitt i en gammel ølboks, er grotesk, men ikke unikt, ifølge dyrevernsjef. Foto: Dyrenes Beskyttelse / Twitter
SITTER FAST: Bildet av måka som har klart å sette fast nebbet sitt i en gammel ølboks, er grotesk, men ikke unikt, ifølge dyrevernsjef. Foto: Dyrenes Beskyttelse / Twitter Vis mer

- Vil lide en langsom død

Bildet av måka som har satt fast nebbet i en gammel ølboks, er grotesk, påpeker dyrevernsjef. Hun sier de ser et økende antall saker av dyr som får problemer på grunn av søppel.

Publisert
Sist oppdatert

Dyrenes Beskyttelse i Danmark går i dag ut med en kraftig oppfordring på Twitter:

- Søppel i naturen koster dyreliv, og det er ingen unnskyldning for å bruke naturen som søppelbøtte.

Til teksten har de publisert et bilde av en måke som har klart å sette fast nebbet sitt i en gammel ølboks.

- Det er virkelig et problem. Vi ser et stigende antall saker av at dyr får problemer på grunn av søppel. Bildet av fuglen er grotesk, sier dyrevernsjef hos Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Johansen til Ekstra Bladet.

- FORFERDELIG: Terje Gran besøkte fuglefjellet Runde i Herøy kommune. Bildene han tok der skaper sterke reaksjoner. Video: WWF / Foto: Terje Gran / Redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://goo.gl/fFWF6E Vis mer

Hun sier det er mange liknende eksempler, blant dem at svaner har satt seg fast i fiskesnører eller at pinnsvin får ting på hodet, som de ikke klarer å løsrive seg fra.

- Dyr som vikler seg inn i menneskeavfall kommer til å lide den langsomme sultedød om vi ikke finner dem i tide. Av og til må vi rett og slett avlive dyrene, fordi skadene har blitt for store, sier Johansen, som også er utdannet veterinær.

Rydd opp-dag

Den danske dyrebeskyttelsen publiserer bildet av måka og ølboksen i dag, i forbindelse med #worldcleanupday.

- Finner du søppel på din vei, når du lufter hunden, eller skal nyte septembersola, så ta det med deg og kast det der det hører hjemme, anmoder Dyrebeskyttelsen.

- Dødelig utgang

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan tomme bokser også kan utgjøre en risiko for dyr som spiser høy.

Blikkbokser i naturen kan bli tatt opp av slåmaskiner under slåttonn, og blandet inn i fôret.

- Aluminiumsboksene er tynne metallplater, som mekanisk blir kuttet opp gjennom den samme mekaniske håndteringen som gresset får. De blir småbiter – og når dette igjen kommer i magefunksjonen til kua, kan det gi dødelig utgang, sa pressekontakt, Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i fjor.

- Får kuene dette i seg, blir det som å spise barberblad. Det går ikke bra, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer