Russlands invasjon av Ukraina:

- Vil lide samme skjebne

I årevis har Vladimir Putins regime forfulgt, fengslet og drept sine kritikere. De som hever røsten nå, snakker først og fremst til historiebøkene, mener ekspert.

DØMT: De opposisjonelle som hever røsten i dagens Russland, vil lide samme skjebne som Aleksej Navalnyj, mener norske eksperter. Slik fungerer dagens russiske opposisjon. Foto: AP / NTB
DØMT: De opposisjonelle som hever røsten i dagens Russland, vil lide samme skjebne som Aleksej Navalnyj, mener norske eksperter. Slik fungerer dagens russiske opposisjon. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lista over profilerte russiske regimekritikere som har måttet bøte med friheten eller livet, er lang, og fredag ble den enda lengre:

Da ble lokalpolitikeren Ilja Jasjin fra Moskva dømt til fengsel i åtte år og seks måneder av en russisk domstol.

Jasjins forbrytelse?

Å erkjenne og kritisere overgrepene Vladimir Putins brutale krigsmaskin begikk mot sivilbefolkningen i Kyiv-forstaden Butsja.

- SJOKKERT: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj går hardt ut mot Vladimir Putins mobilisering. Video: AP Vis mer

«Noen få»

Kreml har kvittet seg med den mest profilerte opposisjonen i Russland, men det er «noen få» igjen, forteller Arve Hansen, Russland-kjenner og rådgiver i Helsingforskomiteen.

- Veldig mange av Russlands mest kjente opposisjonelle er presset ut av landet, fengslet eller hva som verre er, sier Hansen, som tidligere har forsket på protestbevegelser i Ukraina, Belarus og Russland.

Geir Flikke, professor i russisk ved Universitetet i Oslo, forteller at russiske opposisjonelle nå i stor grad er henvist til sosiale medier og medier.

- Mange vil måtte operere utenfor Russlands grenser, og de i opposisjonen som blir igjen i Russland, vil naturligvis lide samme skjebne som Aleksej Navalnyj, Ilja Jasjin og Vladimir Kara-Murza, for å nevne noen, sier Flikke.

I 2020 utga han boka «Russlands rebeller» om Navalnyj og den russiske opposisjonsbevegelsen. Siden da har vilkårene for regimekritisk aktivisme i Russland blitt betraktelig verre.

FORFØLGELSE: Opposisjonen i Russland har i en årrekke blitt forfulgt av Vladimir Putins brutale regime. Foto: Reuters / NTB
FORFØLGELSE: Opposisjonen i Russland har i en årrekke blitt forfulgt av Vladimir Putins brutale regime. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Ille i Russland nå

Like etter at Russland 24. februar gikk til en fullskala invasjon av Ukraina, gjorde Putin-regimet det ulovlig å spre «falsk informasjon» om det russiske myndigheter fremdeles kaller en «militær spesialoperasjon».

Med dette lovverket i hende fikk russiske påtalemyndigheter anledning til å straffeforfølge lokalpolitikeren Ilja Jasjin, én av få opposisjonelle folkevalgte i Russland.

Etter mobiliseringen i høst, strammet Putins regime til skruen ytterligere. Nylig vedtok Russlands føderasjonsråd og duma en lov som gjør at domfellelser i EMD ikke lenger er gyldige i russisk rett.

- Dette, parallelt med lovendringene om utenlandske agenter, som nærmest kriminaliserer deg for å kjenne en såkalt utenlandsk agent, sier sitt om dagens rettsklima i Russland, sier Flikke.

Attentatforsøkene mot Navalnyj og Kara-Murza er bare to eksempler på hvordan Putins regime forsøker å stilne kritikere på utenomrettslig vis.

- Det er ille i Russland akkurat nå, men vi er heldigvis fremdeles et stykke fra 1937, da den verste Stalin-terroren pågikk. Opposisjonelle blir arrestert, bøtelagt, utsatt for tortur og fengslet, men de blir ikke henrettet i like stor grad som under Stalin, sier Helsingforskomité-rådgiveren.

- Likevel blir det jo stadig verre. En av våre russiske partnere er organisasjonen Memorial, som nå er i Oslo for å motta Nobels fredspris. De snakker blant annet om likhetstrekk mellom terroren da og terroren nå, og de forteller at de er redde for at regimet blir stadig mer totalitært, legger Hansen til.

RISIKERER FENGSEL: Marija Makarova jobbet for Aleksej Navalnyjs nettverk fra 2017 til 2018. Nå er hun stemplet som en «ekstremist» i Russland, og risikerer fengsel. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Tar andre former

Den russiske opposisjonen i dag fungerer på flere plan, og uavhengig av hverandre, forteller Hansen.

- Øverst har man politikere og andre prominente skikkelser. Disse har på mange måter blitt stilnet. På mellomnivå dukker lokalpolitikere opp, som er vanskeligere å bli kvitt, fordi de gjerne er populære der de bor. Og man vil jo ikke skape mer misnøye enn den som allerede regjerer, sier han.

Ilja Jasjin er et eksempel på en slik lokalpolitiker. I 2017 ble han valgt inn i et bydelsutvalg i Moskva, og har siden da vært et horn i siden til Putin-regimet. Nå har han en nasjonal profil, selv om den er mindre enn for eksempel Aleksej Navalnyjs.

DØMT: Ilja Jashin ble fredag dømt til fengsel for å anerkjent og kritisert Russlands overgrep mot sivilbefolkningen i Kyiv-forstaden Butsja. Foto: AP / NTB
DØMT: Ilja Jashin ble fredag dømt til fengsel for å anerkjent og kritisert Russlands overgrep mot sivilbefolkningen i Kyiv-forstaden Butsja. Foto: AP / NTB Vis mer

- Men det som er mest interessant er å se hvordan vanlige folk organiserer seg. De oppretter uformelle nettverk ved hjelp av sosiale medier, sier Hansen.

Han legger til flere konkrete eksempler:

- Bestemødre varsler ungdom om tvangsrekruttering i blokken der de bor og jobber. Det blir produsert langt flere opposisjonelle kulturuttrykk enn før. Og lokale partisaner organiserer sabotasjeaksjoner mot viktig infrastruktur og militære rekrutteringskontorer. Så opposisjonen er aktiv og til stede, men tar andre former enn før.

RUSSLAND: 5. desember ble det meldt om en eksplosjon ved eller på Engels flybase i Saratov-regionen i Russland. Det er rundt 46 mil i luftlinje fra grensa til Ukraina. Video: Planet Labs Vis mer

- Forbløffende

Da lokalpolitikeren Jasjin i forrige fikk anledning til å holde en sluttappell i rettssaken mot seg, avsluttet han talen med å be andre opposisjonelle holde ut.

- Jeg lover dere at jeg vil utstå alle mine trengsler uten klager, og at jeg ikke vil miste min integritet. Til gjengjeld, vær så snill og lov meg at dere ikke vil miste deres optimisme og ikke glemmer hvordan dere smiler. Fordi i det øyeblikket vi mister vår evne til å finne glede i livet, vinner de, sa Jasjin.

Det beveger professor i russisk Geir Flikke.

- Det er forbløffende at de opposisjonelle klarer å holde humøret oppe. Det er en bragd, synes jeg, og det synes å være noe de velger bevisst. Jasjin sa også at «jeg har fortalt dere hvordan jeg ser på saken, og dere kan ikke forhindre meg fra dette». Han og for eksempel Navalnyj snakker på sett og vis for historiebøkene og framtidas russere. De får en dekning som gjør at det de blir utsatt for, trolig blir stående i erindringene til mange russere, sier Flikke.

Og den russiske opposisjonen har effekt, selv om den ikke alltid er like synlig, mener Hansen i Helsingforskomiteen.

- Det er klart at opposisjon tar ressurser fra krigføringen i Ukraina, for det krever et stort etterretningsapparat og mange styrker å kontrollere egen befolkning, sier han.

- Men jeg tror det heller er omvendt, at det er den destruktive politikken til Putins regime - ikke opposisjonen - som påvirker opinionen i Russland mest, legger Hansen til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer