SNUR: Forsvarssjef Harald Sunde vil nå ha Arbeidstilsynet til å oppheve skytestansen han selv gikk inn for på miljøammunisjonen som gjør soldatene syke.

Foto: Håkon Eikesdal
SNUR: Forsvarssjef Harald Sunde vil nå ha Arbeidstilsynet til å oppheve skytestansen han selv gikk inn for på miljøammunisjonen som gjør soldatene syke. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Vil likevel utsette soldatene for skandaleammunisjon

To uker etter at han selv gikk med på full stans, ville forsvarssjefen ha tilbake miljøammunisjonen som gjør soldatene syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. april ga forsvarssjef Harald Sunde uttrykk for stor bekymring over soldatenes helse, og gikk med på full stans i bruken av blyfri miljøammunisjon til Forsvarets nye standardgevær, HK416.

- Jeg skal pinadø ikke la mine soldater bli utsatt for en ammunisjonstype som gir dem helseskade, sa forsvarssjefen til Dagbladet og fastslo at han ikke lenger anser det som trygt å skyte med den svært omstridte ammunisjonstypen.

To uker senere, 2. mai, snudde han helt om og innkalte Arbeidstilsynet for å overprøve sine egne hovedverneombud. Arbeidstilsynet har fått beskjed om at Forsvarssjefen er uenig med hovedverneombudet, og nå vil ha blyfriammunisjonen tilbake i magasinene.

Plutselig helomvending Den plutselige helomvendingen har skapt stor forvirring internt i Forsvaret. Før forsvarssjefen reiste på påskeferie, åpnet han et lager med 700 000 blypatroner for å holde beredskapen i Forsvaret i hevd. Samtidig ble det hastekjøpt ytterligere 2,5 millioner blyskudd med levering i mai.

- Ved å ta i bruk blyammunisjon vil vi sikre at soldatene får den nødvendige treningen frem til vi får utviklet en optimal blyfri ammunisjon som ikke gir soldatene helseskader, sa Sunde 15. april.

Så, en snau uke etter påske, tok han Forsvarets hovedverneombud fullstendig på senga.

- Han ville gå tilbake til blyfri ammunisjon. Arbeidstilsynet er de eneste som kan overprøve min stansningsrett, forteller hovedverneombudet i Forsvaret, oberstløytnant Geir Arne Nordstrand.

NEKTER: Forsvarets hovedverneombud, oberstløytnant Geir Arne Nordstrand, nekter å oppheve skytestansen som er innført på den omstridte miljøammunisjonen. Foto: Jacques Hvistendahl
NEKTER: Forsvarets hovedverneombud, oberstløytnant Geir Arne Nordstrand, nekter å oppheve skytestansen som er innført på den omstridte miljøammunisjonen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Nordstrand sier til Dagbladet at forsvarssjefen har sagt han ønsker å gjenoppta bruken med de samme strenge restriksjonene før skytestansen i april.

Nå er det opp til Arbeidstilsynet å dømme i saken. Avgjørelsen er ventet å komme i løpet av neste uke.

Får såvidt skyte To år er gått siden Dagbladet avslørte alvorlige helseplager knyttet til Forsvarets nye miljøvennlige blyfriammunisjon. Hundrevis av soldater har blitt syke. Plagene knyttes til yrkessykdommen metallfeber, som kan gi varige lungeskader.

Da forsvarssjefen gikk med på skytestans 15. april, var det allerede innført skyteforbud på alle forsvarets overbygde skytebaner. All skyting måtte skje utendørs, med pustemasker, lav skytefrekvens og hyppige pauser. Likevel ble soldater syke.

Sentrale kilder i Forsvaret frykter at politisk press er årsaken til at den omstridte ammunisjonstypen ønskes bevart for enhver pris.

Bare noen uker før forsvarssjefen stanset bruken, fastslo forsvarsminister Grete Faremo fra Stortingets talerstol at de aldri ville gå tilbake til bly.

- Blyholdig ammunisjon er verken helsemessig eller miljømessig å foretrekke, og det er ikke aktuelt å erstatte dagens ammunisjon med noe som er dårligere, sa Faremo.

Kjenner seg ikke igjen At han plutselig har snudd, er en beskrivelse forsvarssjef Harald Sunde ikke kjenner seg igjen i. Via sin pressetalsmann sier Sunde at han ikke har bestemt seg for hvilken ammunisjon som skal brukes, og at et eventuelt medhold hos Arbeidstilsynet ikke automatisk betyr at han opphever skyteforbudet med den omstridte ammunisjonen.

STANSET: 15. april sa forsvarssjef Harald Sunde at han ikke lenger ville utsette sine soldater for ammunisjonstypen. Snaue to uker senere skiftet han tilsynelatende mening. Faksimile: Dagbladet 16. april.
STANSET: 15. april sa forsvarssjef Harald Sunde at han ikke lenger ville utsette sine soldater for ammunisjonstypen. Snaue to uker senere skiftet han tilsynelatende mening. Faksimile: Dagbladet 16. april. Vis mer

- Jeg har bragt saken inn for Arbeidstilsynet fordi jeg ønsker å innhente deres syn i saken. Det er viktig for meg å å ha et bredest mulig beslutningsgrunnlag, sier han til Dagbladet.