Vil lindre global oppvarming i fattige land

Innser at stor skade har skjedd.

<strong>VIL LINDRE:</strong> Miljøminister Erik Solheim (SV) deltar på den store klimakonferansen i Polen. Norge prøver å bidra til at fattige land kan tilpasse seg uunngåelige klimaendringer. Foto: Bogdan Borowiak/EPA
VIL LINDRE: Miljøminister Erik Solheim (SV) deltar på den store klimakonferansen i Polen. Norge prøver å bidra til at fattige land kan tilpasse seg uunngåelige klimaendringer. Foto: Bogdan Borowiak/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den globale oppvarmingen har trolig gått for langt til at alle negative følger kan unngås. Norge prøver å bidra til at fattige land kan tilpasse seg uunngåelige klimaendringer.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) deltok torsdag på den store klimakonferansen i Polen sammen med kolleger og høytstående tjenestemenn fra nærmere 190 land.

Et norsk forslag om å auksjonere bort 2 prosent av FNs kvoter for klimautslipp, og å bruke pengene på tilpasningstiltak i u-land, har fått god respons fra flere land og en rekke miljøorganisasjoner.

- Den viktigste fordelen med en slik ordning er at det skaper store penger, ikke småpenger. Det gir en stabil kontantstrøm som ikke er avhengig av varierende politiske vedtak til enhver tid, sier Solheim til NTB.

Nytt fond

Han mener samarbeid mellom statlige og private aktører også kan spille en viktig rolle for å sikre finansiering av tilpasningstiltak.

Et eksempel på denne typen samarbeid innen et beslektet område, er et nytt investeringsfond for ren energi og energieffektivisering i utviklingsland.

Torsdag ble det klart at Norge gir 80 millioner kroner til fondet, som EU-kommisjonen har tatt initiativet til.

- EU og USA må lede

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon var til stede i den polske byen Poznan torsdag. Han oppfordret USA og EU til å ta føringen i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene, og framholdt at finanskrisen og klimaendringene må bekjempes samtidig med massive, miljøvennlige krisepakker for økonomien.

Samtidig med at Poznan-konferansen avsluttes, holder EU ministermøte i Brussel for å vedta en viktig pakke med klimatiltak.

- Vi ser etter lederskap fra EUs side. Avgjørelsene som nå tas av europeiske ledere i Brussel, er av stor betydning for hele verden, sa Ban i sin tale på konferansen.

Erik Solheim tror landene i Unionen vil klare å overvinne uenigheter seg imellom, og komme fram til en avtale hvor tidligere, ambisiøse målsettinger i store trekk er bevart.

- Det franske formannskapet har ikke vaklet på dette punktet. De har fastholdt at finanskrisen ikke må bidra til å redusere ambisjonene i arbeidet med å løse klimakrisen, understreker Solheim.


Arbeidsplan

Hovedmålet med konferansen i Poznan er å lage en god arbeidsplan for de videre forhandlingene fram mot en ny klimaavtale, som etter planen skal vedtas på et møte i København i desember nest år.

Lederen for FNs klimasekretariat, Yvo de Boer, sa denne uken at det ikke vil være mulig å få en ferdig avtale på plass i 2009, og at det beste man kan håpe på, er et rammeverk hvor de overordnede politiske beslutningene er på plass.

Erik Solheim vil ikke uten videre gå med på dette, og er redd for at man tar noe av presset bort fra forhandlerne ved å senke ambisjonene allerede nå. Hvorvidt det vil være et nederlag å ikke komme helt i mål neste år, kommer an på hva man ikke blir ferdig med, mener han.

- Det som mest sannsynlig kan gjenstå, er ting som amerikanerne ikke har vært raske nok til å komme opp med etter et år med Barack Obamas presidentskap. Det må vi i så fall håndtere da. Men nå må hele trykket være på at vi oppnår en forpliktende avtale i København.


(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer