- Vil lokke Putin til forhandlingsbordet

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi, mangeårig venn av Vladimir Putin, planlegger angivelig å gjøre et forsøk på å mekle fred mellom Russland og Ukraina.

MANGEÅRIG PUTIN-VENN: Den tidligere italienske statsministeren Silvio Berlusconi. Foto: Fabrizio Coradetti / LiveMedia / NTB
MANGEÅRIG PUTIN-VENN: Den tidligere italienske statsministeren Silvio Berlusconi. Foto: Fabrizio Coradetti / LiveMedia / NTB Vis mer
Publisert

Silvio Berlusconi tror at han egenhendig kan lokke sin gamle venn Vladimir Putin til forhandlingsbordet, og skal ha planer om å gi det et forsøk innen jula ringer inn.

Det skriver The Spectator.

Det britiske magasinet har snakket med undersekretær i det italienske kulturdepartementet, Vittorio Sgarbi, som beskrives som nær fortrolig med den tidligere italienske statsministeren.

Han hevder at Berlusconi anser seg selv som den eneste mulige fredsmekleren mellom Russland og Ukraina.

- Berlusconi elsker en edel gest, og dette er gesten han har i tankene. Han tror han kan klare det, og at hvis han lykkes, uten å undergrave Natos posisjon, vil han gå inn i historiebøkene som en helt, sier Sgarbi.

Kontroversielt vennskap

Det kontroversielle vennskapet mellom Silvio Berlusconi og Vladimir Putin går langt tilbake. Vennskapet har bestått også etter at førstnevnte ble presset til å gå av som statsminister i 2011.

Berlusconi har uttrykt støtte til Kremls handlinger i både Ukraina og Syria.

Det endret seg tilsynelatende etter 24. februar.

- Jeg kan ikke og jeg ønsker ikke å skjule at jeg er dypt skuffet over Vladimir Putins oppførsel, sa Berlusconi på et møte i det konservative partiet Forza Italia, halvannen måned seinere.

BESØKTE KRIM: Silvio Berlusconi og Vladimir Putin fotografert under et besøk på Krim-halvøya i 2015, ett år etter at Russland annekterte halvøya. Foto: Alexej Druzjinin / Ria Novosti via AP / NTB
BESØKTE KRIM: Silvio Berlusconi og Vladimir Putin fotografert under et besøk på Krim-halvøya i 2015, ett år etter at Russland annekterte halvøya. Foto: Alexej Druzjinin / Ria Novosti via AP / NTB Vis mer

Selv om det er ti år siden han gikk av som statsminister, har han fortsatt stor innflytelse - både i politikken og som mediemagnat - der mediene han eier er anklaget for å spre russisk propaganda.

Etter først å ha tatt avstand fra den russiske presidentens handlinger i Ukraina, hevdet Berlusconi like før det italienske parlamentsvalget at han ble presset til å invadere Ukraina.

Nylig havnet han på nytt i hardt vær da et lydopptak, der han skrøt av deres nære vennskap, ble lekket.

Har tidligere opptrådt som mekler

Italias nye statsminister Georgia Meloni har bekreftet fortsatt full støtte til Ukraina. Det er vanskelig for henne på hjemmebane.

Meningsmålinger viser at den italienske befolkningens støtte til Ukraina og EUs sanksjoner mot Russland er blant den laveste i Europa.

5. november marsjerte rundt 30 000 mennesker gjennom Roma med krav om fred i Ukraina. Mange ba regjeringen slutte med våpenstøtte.

Slik kan Berlusconi tenkes å tjene popularitet på et eventuelt fredsmeklingsforsøk. Om det kan lykkes, er et annet spørsmål.

Han har tidligere opptrådt som mekler mellom Vesten og Russland. The Spectator trekker spesielt fram Nato-Russland-toppmøtet i Roma i 2002, der Nato-Russland-rådet ble opprettet.

GUTTETUR: Få dager etter seieren i det omstridte presidentvalget i Russland var det tid for en guttetur for Vladimir Putin på selveste kvinnedagen. Sammen med avtroppende president Medvedev slappet de av i vinterlandskapet. Video: ScanpixNTB Vis mer

Etter fullskala-invasjonen har Berlusconi uttalt at han har forsøkt å ringe den russiske presidenten to ganger - uten hell.

I det lekkede lydopptaket, publisert av nyhetsbyrået LaPresse, sa han imidlertid at venneskapet deres ble gjenopplivet, da Putin skal ha sendt han 20 flasker vodka i anledning hans 86-årsdag, akkompagnert av et «veldig søtt brev».

Der hevdet Berlusconi at det sto at han bare hadde fem ekte venner, og at han selv var en av dem.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer