Vil lokke til seg verdens beste hjerner

- Jeg tror det er mulig å skape et kunnskapsmiljø i Norge som er så attraktivt at vi kan konkurrere om å tiltrekke de beste hjernene i verden. Dette skriver rederkongen Fred. Olsen i et engasjert innlegg i Dagbladet i dag. Han er allerede godt i gang med det som han tror skal bli Europas mest attraktive kunnskapssenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HJERNE: Fred. Olsen ønsker seg verdens beste hjerner samlet på Fornebu.

For første gang går nå Fred. Olsen ut i Dagbladet og forklarer sitt sterke engasjement for et kunnskapssenter på Fornebu. Brevet er et oppgjør med alle dem som ifølge Olsen ikke tenker stort og nytt nok. Hans visjon er at Norge skal få et nytt bein å stå på, slik at man blir mindre avhengig av oljen.

I gang

I det stille har Fred. Olsen og han våpendragere i IT-Fornebu og Norsk Investorforum allerede lagt grunnen for kunnskapssenteret som de håper skal bli i Europas elitedivisjon.
1. januar ser selskapet Multimedia Lab Fornebu AS dagens lys. Dette er et selskap hvor investorene bak Norsk Investorforum har gått sammen med Telenor, SINTEF og Handelshøyskolen BI for å revolusjonere Utdannings-Norge. Formålet er å kunne gi norske kommuner et tilbud som gjør at de kan utdanne folk via nettet.

- Vi starter dette selskapet for å overbevise politikerne om at vi både kan og vil noe med visjonene våre om et kunnskapssenter i verdensmålestokk. Men samtidig vurderer investorene dette som et attraktivt økonomisk prosjekt - på lang sikt, sier Per Morten Vigtel, som er håndplukket av Fred. Olsen for å gjennomføre visjonen.

Han er allerede i i ferd med å inngå intensjonsavtaler med flere universiteter i USA - i Maryland, Stanford og Washington - til tross for at næringsminister Lars Sponheim har gitt klart uttrykk for at han ikke liker Fred. Olsens planer.

Indignert

I innlegget går det tydelig fram at Fred. Olsen er indignert over spekulasjoner om at han gjør dette bare for å tjene penger på tomtesalg. Og mellom linjene stikker han næringsminister Lars Sponheim, regjeringen og tidligere fylkesmann Kåre Willoch som etter Olsens mening ikke tenker helhet, nytt og stort nok.

Hjernerevolusjonen - overgangen til kunnskapssamfunnet - trenger en visjon som samler private og statlige krefter. Han vil ha en ny næringsvirksomhet som kan sikre norsk økonomi et nytt bein å stå på. Og dette miljøet skal være så attraktivt at «vi kan konkurrere om å tiltrekke de beste hjernene i verden». Fred. Olsen går så langt som til å si at Fornebu har store muligheter for å bli Europas mest attraktive kunnskapssenter.

Staten må med

Stortinget har vedtatt at det skal bygges et kunnskapssenter på Fornebu. Det er bare Fred. Olsen & Co. som har lagt fram slike konkrete planer.