Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil løse brann-gåten

Om få dager avgjør den danske riksadvokaten om «Scandinavian Star»-saken skal gjenopptas. I går fikk støttegruppa etter «Scandinavian Star» 100 000 kroner i statsstøtte av justisminister Odd Einar Dørum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet om ny etterforskning er blitt reist blant annet av pårørende etter at det er kommet fram mistanke om forsikringssvindel i forkant av brannen. Ei uke før «Scandinavian Star» brant, ble skipet kjøpt for 10,3 millioner dollar av rederiet «Sea Escape», og forsikret for 24 millioner dollar. «Sea Escape» kan ha innkassert 100 millioner kroner i forsikringspremie etter brannen.

Fri rettshjelp

- At vi har gitt fri rettshjelp og penger til støttegruppa viser at vi fra norsk side føler behov for å komme videre i denne saken. Vi ønsker svar på de mange ubesvarte spørsmålene, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet til Dagbladet.

Den danske riksadvokatens avgjørelse er ventet i løpet av de nærmeste dagene. Hvis han går inn for å gjenoppta etterforskningen, vil det også få konsekvenser for norske justismyndigheter.

- Hvis danskene tar opp saken, vil det få betydning for oppfølgingen i Norge. Vi avventer derfor avgjørelsen fra riksadvokaten i Danmark, sier Jørn Holme.

Støttegruppa for pårørende og overlevende etter katastrofen har i en årrekke drevet privat etterforskning for å finne sannheten om den fatale brannen i 1990, som kostet 158 mennesker livet.

Det siste året har det norske Justisdepartementet tydelig signalisert sin holdning til gruppas iherdige kamp.

  • Danske Mike Axdal har fått fri rettshjelp av norske myndigheter i arbeidet med å belyse eierskapet rundt «Scandinavian Star».
  • Og støttegruppa fikk i går tildelingsbrevet på 100000 kroner i støtte fra Justisdepartementet.

Advokat Harald Stabell representerer støttegruppa, og er glad for det nå legges ekstra tyngde bak forsøkene på å gjenoppta etterforskningen.

Lettvint løsning

- Både norske og danske etterforskere var for kjappe i sine konklusjoner, og gikk for langt med å stemple den avdøde lastebilsjåføren som brannstifter. I ettertid virker det som en noe lettvint løsning, og de etterlatte fortjener at hver eneste stein vendes i denne saken, sier Stabell. Han mener uansett at en ny etterforskning vil gi flere svar enn det vi sitter med i dag etter en av Skandinavias største skipsulykker i etterkrigstida.

- Det er ikke sikkert vi klarer å løse saken, men gjør i hvert fall et siste og troverdig forsøk. Pårørende har fått dører slengt i ansiktet i denne saken, men jeg tror mange vil slå seg til ro dersom saken tas opp igjen, sier Stabell.

GJENOPPTAS? ««Scandinavian Star»» ved kai i Sverige etter tragedien som kostet 158 mennesker livet. I løpet av få dager avgjør den danske riksadvokaten om «Scandinavian Star»-saken skal gjenopptas.
GA PENGER: Justisminister Odd Einar Dørum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media