Vil løse gåten om Amelia Earhart

En krukke med ansiktskrem og en hæl fra en kvinnesko kan vise hvor svaret ligger.

FORSVANT: Amelia Earhart forsvant under en flyvning rundt jorda, bare 39 år gammel. Foto: AFP PHOTO / FILES/NTBSCANPIX
FORSVANT: Amelia Earhart forsvant under en flyvning rundt jorda, bare 39 år gammel. Foto: AFP PHOTO / FILES/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 75 år etter at Amelia Earhart forsvant sporløst over Stillehavet skal et forskerteam prøve å lete etter svar.

For tiende gang på 23 år skal International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) dra til Nikumaroro-øyen i Kiribati i Stillehavet for å prøve å finne svar på om Earhart overlevde da flyet hennes styrtet, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Denne gangen skal vi lete etter vrakrester, sier Richard Gillespie, som er direktør i TIGHAR, pilot og tidligere etterforsker av flyulykker, til AFP.

Forsvant Amelia Erhart var, sammen med navigatør Fred Noonan, på siste etappe av en flyvning rundt hele jorda, langs ekvator.

Den 2. juli 1937 kom det som skulle vise seg å være den siste meldingen fra Earhart og Noonan. De fortalte at de ikke klarte å finne Howlandøya, der hun skulle fylle drivstoff, og at hun hadde lite drivstoff i flyet, som var en Lockheed Electra.

Earhart hadde mange rekorder, hun var blant annet den første kvinnen som krysset Atlanterhavet i lufta.

Det har blitt gjennomført mange ekspedisjoner for å finne svar på hva som skjedde med Earhart, flere av dem beordret av Franklin Roosvelt da han var president. Ingen har funnet spor etter Earhart eller Noonan, som til slutt ble antatt død på havet.

Konspirasjonsteorier har florert. En historie er at Earhart ble pågrepet av japanske styrker med beskyldninger om at hun var spion, en annen at hun skiftet navn og bosatte seg i New Jersey. De som nå skal ut og lete tror imidlertid ikke på noen av disse teoriene.

Øde øy TIGHAR jobber med en hypotese om at duoen om bord i flyet kom fram til Gardnerøya, som nå heter Nikumaroro, og overlevde en stund etter de forsvant.

Nikumaroro var ubebodd da Earhart forsvant, og ligger omtrent 480 kilometer fra Howlandøya.

TIGHAR sender i år rundt 20 forskere fra Hawaii, som i ti dager skal undersøke både øya og revet vest for øya.

De skal ha med seg sonarer, lik de som fant Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet i 2009.

Hvis vrakrester blit funnet, vil de fotografere dem og dokumentere stedet de blir funnet på for en ny ekspedisjon, fortalte Gillespie.

Skjeletter Grunnen til at de leter på dette stedet er ting som har blitt funnet på øya, som en krukke med ansiktskrem, hælen på en kvinnesko og en bit Plexiglass.

Skjeletter av fugler, som tilsynelatende har blitt tilberedt over et bål, og rykter blant de som først bosatte seg på Nikumaroro etter 1937, har bidratt til denne teorien.

POPULÆR: Dette bildet ble tatt den 22. mai 1932. En jublende folkemengde hyller Earhart når hun er på vei inn i et Lockheet Vega-fly i Nord-Irland. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix
POPULÆR: Dette bildet ble tatt den 22. mai 1932. En jublende folkemengde hyller Earhart når hun er på vei inn i et Lockheet Vega-fly i Nord-Irland. Foto: AP Photo/File/NTBScanpix Vis mer

Det har også blitt funnet skjeletter på øya, som har blitt DNA-testet, men disse prøvene har ikke gitt noen svar.

Amerikanske myndigheter har bidratt med teknisk og diplomatisk støtte til denne ekspedisjonen, samt et tilskudd på 2 millioner dollar, til ekspedisjonen som ellers er privat finansiert.

Det skal også lages en dokumentar under ekspedisjonen, som vil bli sendt på Discovery-kanalen.

GÅTE: På tross av mange leteaksjoner har ingen funnet svaret på hva som skjedde med Amelia Earhart og hennes navigatør den 2. juli 1937. Foto: REUTERS/Library of Congress/Handout/NTBScanpix
GÅTE: På tross av mange leteaksjoner har ingen funnet svaret på hva som skjedde med Amelia Earhart og hennes navigatør den 2. juli 1937. Foto: REUTERS/Library of Congress/Handout/NTBScanpix Vis mer