- Vil løslate Aung San Suu Kyi

Militærjuntaen i Burma vil løslate Aung San Suu Kyi.

LØSLATES: Militærjuntaen i Burma hevder de skal løsølate Aung San Suu Kyi etter at det er avholdt valg i landet i November. Foto: Scanpix
LØSLATES: Militærjuntaen i Burma hevder de skal løsølate Aung San Suu Kyi etter at det er avholdt valg i landet i November. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er nyhetsbyrået AFP som melder om løslatelsen, som skal skje etter at det er avholdt valg i landet i November.

Siden 2003 har Aung San Suu Kyi sittet i husarrest i sitt eget hjem i hovedstaden Rangoon; husarresten hun nå soner, utløper en uke etter valget.

Første gang på tjue år Burmesiske myndigheter kunngjorde i August at det skal holdes valg til nasjonalforsamling for første gang på to tiår.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har hele 40 partiet registrert seg hos valgkommisjonen i landet.

Det forestående valget er kritisert av menneskeretts-organisasjoner som mener valget kun tjener til å legitimere millitærdiktaturet, fordekt av at det er gjennomført en demokratisk prosess.

En firedel av setene i nasjonalforsamlingen er satt av til militæret.

Får ikke stille Aung San Suu Kyi får ikke delta i valget ettersom hun fortsatt sitter i fengsel. Det meldes derimot at hun får stemme:

— Jeg tror ikke hun vil få lov til å dra fra huset for å stemme, men valgfunksjonærer kan ta med en urne til henne, har en anonym tjenestemann sagt ifølge NTB.

Hennes parti NLD vant klart i forrige valg i 1990, men militærjuntaen lot det aldri komme til makten, og Suu Kyi har stort sett sittet i husarrest siden.

Partiet har valgt å boikotte valget, ettersom Aung San Suu Kyi, og flere andre partimedlemmer ikke får delta.