Vil lovregulere nettbankene

Arbeiderpartiets Ane Sofie Tømmerås går nå inn for strammere lovregulering av nettbankene. - Så lenge banken sier det er sikkert, må de ta ansvaret, sier fødselshjelperen til den nye finansavtaleloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket over at det går an å bryte seg inn i de største og mest seriøse bankene. Jeg ville trodd at de sikret seg bedre. Men ingenting overrasker meg egentlig når det gjelder IT. Når 15-åringer kan bryte seg inn i Pentagon er ingenting sikkert. Derfor trenger vi et lovverk som regulerer ansvaret ved bruk av nettbanker, sier Tømmerås til Dagbladet.no.

Vil sikre kundene

I fjor var hun saksordfører for den nye finansavtaleloven. Den ga forbrukerne et sterkere lovvern overfor bankene. Etter Dagbladets avsløringen av sikkerhetshullene i nettbankene vil Tømmerås nå ta fatt i lovverket for å sikre internett-kundene bedre.

- Nettbanker var rett og slett ikke noe stort tema når vi behandlet loven, selv om vi så at det ville komme. Nå har bruken eksplodert, sier hun til Dagbladet.no.

- Bankene bør ta risikoen

Finansavtaleloven spesifiserer at selv om kunden har vært grov uaktsom ved bruk av betalingskort, er kunden bare ansvarlig for 8000. Ønsker banken å legge ansvaret på kunden, er det banken som må gå til sak. For nettbanker eksisterer det ingen slik lovfestet grense ut over det beløpet som er på kontoen.

- Det var jo bankene som ønsket å få kundene over på kort. Derfor mente vi at bankene burde ta risikoen. Noenlunde like situasjoner bør behandles likt, og dette vil jeg følge opp videre. Kundens ansvar bør ikke avhenge av hvilken teknologisk løsning hun velger, sier Tømmerås, som vil ta opp saken når Stortinget gjenopptar sitt arbeid til høsten.

600 000 nordmenn bruker nettbanker.